Nieuws


Nieuws

Trouwen in (beperkte) gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden, wat is het verschil?

Ben jij voor 1 januari 2018 getrouwd? Dan trouwde je automatisch in gemeenschap van goederen, tenzij anders aangegeven. Vanaf 1 januari 2018 is de wetgeving echter aangepast en trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. 


Nieuws

Welke (belasting)zaken moet je als nabestaande regelen?

Wanneer een naaste overlijdt, komt er veel op de nabestaanden af. Het organiseren van de uitvaart, het afwikkelen van de administratie én het regelen van belastingzaken. Waar moet je aan denken als het gaat om fiscale zaken?


Nieuws

Ga je binnenkort uit eten op onze kosten?

Ken je iemand die op zoek is naar de ideale hypotheek? Verwijs hem/haar door naar ons en ontvang beiden een dinercheque t.w.v. €50,-. Vraag naar de voorwaarden.


Nieuws

Dit is waarom ontbindende voorwaarden belangrijk zijn

Veel huizenkopers zijn bereid om de ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract te schrappen als ze op die manier meer kans maken op de woning. Je loopt dan echter wel een groot financieel risico.


Nieuws

Wat mag ik als student bijverdienen en betaal ik ook belasting?

Studeer je en ga je deze zomer flink aan het werk om je rekening te spekken? Op een festival, in de horeca of als fruitplukker? Voordat je aan de slag gaat: hoe zit het eigenlijk met de bijverdiengrens en de belastingen?


Nieuws

Doorwerken na de AOW, willen jouw medewerkers dat?

Maar liefst 1 op de 10 werknemers in Nederland is 60 jaar of ouder en zal binnen nu en 7 jaar met pensioen gaan. Maar er zijn ook werknemers die helemaal niet willen stoppen. Hoe zit dat in jouw bedrijf? Ga tijdig het gesprek aan!


Nieuws

Stress over de hypotheek? Vraag om hulp!

Bijna 1 op de 4 (22,8%) woningeigenaren met een hypotheek in Nederland geeft aan zich zorgen te maken om zijn of haar financiële situatie. Deze groep ervaart stress, ligt wakker en voelt zich machteloos of moedeloos.


Nieuws

Het Hoofdlijnenakkoord & de financiële sector

De partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben een Hoofdlijnenakkoord bereikt met elkaar. Dit omvat een pakket maatregelen die de dienstverlening in de financiële sector direct of indirect zullen raken. We hebben de eerste verwachtingen voor je op een rij gezet.


Nieuws

Vacature Relatiebeheer Zakelijk

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging bij een financieel adviesbureau waarin jij dagelijks met relaties bezig bent? Dan zijn wij op zoek naar jou!
 


Nieuws

Zo lijkt je huis bewoond terwijl jij er niet bent

Op vakantie? Met deze tips ziet je huis er bewoond uit. Zo kun je met een gerust hart van je vakantie genieten en zullen inbrekers minder snel hun slag proberen te slaan.


Nieuws

Dat eigen pensioenpotje, is dat straks echt van mezelf?

Je leest er veel over: we krijgen straks allemaal een eigen pensioenpotje. Maar hoe zit dat precies? Kan zo’n eigen potje ook leeg? Wat gebeurt ermee wanneer je overlijdt? En wie beheert het?


Nieuws

In gesprek over geldzorgen: kan je als werkgever wel wat hulp gebruiken?

Als werkgever heb je een rol in het ondersteunen van werknemers met geldzorgen. Een gesprek over de financiële gevolgen van levensgebeurtenissen kan ernstige financiële problemen voorkomen en maakt de kans op uitval door geldstress kleiner. Maar hoe pak je het aan?


Nieuws

Spaargeld op een buitenlandse rekening, waar moet je op letten?

Sparen buiten Nederland wordt populairder. Hoewel de grote meerderheid van de spaarders het geld ‘gewoon’ in Nederland stalt, kijken steeds meer mensen naar de rentes buiten de landsgrenzen. Waar moet je op letten?


Nieuws

Het pensioen wacht niet

Een recent onderzoek van vakbond CNV heeft licht geworpen op een belangrijk onderwerp: bijna de helft van de werkenden in Nederland vraagt zich af of ze hun huidige baan vol kunnen houden tot aan de pensioenleeftijd.


Nieuws

Schadevrije jaren verliezen, ook als het niet jouw schuld is

Schadevrije jaren leveren over het algemeen een mooie korting op de autoverzekering op. Na een schade die de verzekeraar vergoedt, val je terug in het aantal schadevrije jaren en krijg je een (soms forse) premieverhoging voor je kiezen. 


Nieuws

Zijn de spullen in mijn tuin verzekerd?

In de zonnige maanden wordt de tuin meer gebruikt: om in te ontspannen en om in te werken. De loungebank en de barbecue kunnen naar buiten en de zitmaaier wordt in gebruik genomen. Hoe zijn deze spullen eigenlijk verzekerd tegen diefstal of weerschade?


Nieuws

Auto uitlenen? Hier moet je op letten!

Een vriend vraagt of hij je auto mag lenen voor een weekendje weg. Of een van de kinderen wil graag de gezinsauto meenemen om naar een feestje te rijden. Weet jij hoe ze dan verzekerd zijn?


Nieuws

Eerste Kamer verwerpt afbouw salderingsregeling

Voorlopig goed nieuws voor mensen met zonnepanelen of voor mensen die zonnepanelen overwegen: het wetsvoorstel waarmee de salderingsregeling zou worden afgebouwd is verworpen door de Eerste Kamer. 


Nieuws

Verplicht aansluiten bij een pensioenfonds? Zoek het goed uit!

Wanneer je je als ondernemer met personeel niet aansluit bij een bedrijfstakpensioenfonds, terwijl dat eigenlijk wel moet, dan kunnen de financiële consequenties groot zijn. 


Nieuws

Is jouw Valentijn ook financieel een goede match?

Ook in de liefde moet je een beetje zakelijk zijn. Want wie betaalt de rekening van het Valentijnsetentje? En is het belangrijk dat jij en je geliefde ook een financiële match zijn?


Nieuws

Tien tips om slim(mer) met je spaargeld om te gaan

We sparen minder dan tijdens de coronacrisis, maar door de gestegen rente gaan we wel weer strategischer met ons spaargeld om. Heeft jouw huishouden al een spaarstrategie?


Nieuws

Als ondernemer energie besparen: wat kán en wat móet?

Als ondernemer snel weten of je wettelijk verplicht bent om energiebesparende maatregelen te treffen? Wil je lezen welke maatregelen je binnen vijf jaar terugverdient? Of wil je sowieso meer werk maken van duurzaam ondernemen? 


Nieuws

Vijf vragen over de wintersportvakantie

Duizenden Nederlanders vertrekken de komende maanden naar het buitenland voor een wintersportvakantie. Waar moet je allemaal aan denken? Vijf prangende vragen én de antwoorden.


Nieuws

Let goed op wanneer je een scooterverzekering voor je kind afsluit

Het lijkt verleidelijk: de scooter van je kind verzekeren tegen een veel lagere premie dan het kind zelf zou moeten betalen. Toch is het niet verstandig om de jongste bestuurder onvermeld te laten: in geval van schade kan een verzekeraar besluiten om niet uit te keren of om een hoog eigen risico te hanteren.


Nieuws

Box 3 in 2024: hoeveel belasting moet je betalen?

Als je belegt, spaargeld hebt of bezittingen zoals bijvoorbeeld een tweede huis in Nederland, dan is de kans groot dat je in 2024 box 3-belasting moet betalen. Maar hoeveel precies? Dat is nog een hele rekensom.


Nieuws

Mantelzorg en aansprakelijkheid

Mantelzorg is het helpen van iemand die hulpbehoevend of beperkt is. Maar wat als er per ongeluk iets kapot gaat tijdens het zorgen? In deze blog leggen we uit hoe het zit met aansprakelijkheid bij mantelzorg.


Nieuws

Podcast

Podcast ‘De Nieuwe Pensionado’s - Wat zijn de grootste valkuilen voor ondernemers, ook zzp’ers, als het gaat om hun pensioenopbouw? Waar laten zij geld liggen als ze niets doen? 
 


Nieuws

Kosten koophuis: hoeveel spaargeld heb ik nodig?

Starters (kopers tussen de 18 en 35 jaar) betalen sinds 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting. Maar met welke kosten moet je eigenlijk nog meer rekening houden wanneer je een eigen koophuis aanschaft?
 


Nieuws

Gegevens oplichter achterhalen? Vraag het je bank!

Geld overgemaakt naar een ‘bekende’ in nood? Of naar een webshop of verkoper die vervolgens niet thuis geeft? Je kunt je bank inschakelen om de gegevens van de oplichter te achterhalen.


Nieuws

Dit moet je weten over schade door vuurwerk

Elk jaar is het weer zover: de schade aan woningen en auto’s door het afsteken van vuurwerk loopt traditiegetrouw in de miljoenen. Ben je goed verzekerd?


Nieuws

Meer uren maken: wat is de netto impact?

De angst om toeslagen te verliezen kan mensen ervan weerhouden om meer te gaan werken. De WerkUrenBerekenaar van Nibud komt dan goed van pas. Handig voor wanneer je overweegt je dienstverband uit te breiden of als je wilt weten wat een andere werk-zorg verdeling voor het huishoudinkomen betekent.


Nieuws

Brommer of scooter opgevoerd? Onverstandig en onverzekerd!

In de kerstvakantie lekker sleutelen aan je brommer of scooter? Flink opvoeren zodat je wat sneller door dorp of stad kan rijden? Houd er rekening mee dat je een boete riskeert, je rijbewijs kwijt kunt raken én niet verzekerd bent bij een ongeval. Met alle gevolgen van dien.


Nieuws

2024: veranderingen voor ondernemers

Met welke nieuwe of gewijzigde wet- en regelgeving moet je als ondernemer rekening houden in 2024? En wat verandert er in je portemonnee wanneer je zelfstandige bent?


Nieuws

Hypotheek afgelost? Zorg zelf voor de ‘doorhaling’

Wanneer een hypotheek volledig is afbetaald, verdwijnt deze niet automatisch uit de registers van het Kadaster. Veel mensen weten dat niet en komen er pas achter wanneer ze de woning gaan verkopen. 


Nieuws

Gezondheidsvragen beantwoorden voor een verzekering? Wees volledig!

Wil je een verzekering afsluiten voor het geval je arbeidsongeschikt raakt? Bijvoorbeeld een aov als ondernemer of een woonlastenverzekering als particulier? Je moet dan een medische vragenlijst invullen. Doe dat secuur, want een foutje kan je duur komen te staan.


Nieuws

KOK Advies doet mee aan de Pensioen3daagse 2023!

Op 7, 8 en 9 november vindt de 13e editie plaats van de Pensioen3daagse, een initiatief van Wijzer in geldzaken. Met deze drie dagen staat alles in het teken van één ding; “Hoe is mijn pensioen geregeld?”. 


Nieuws

Het nieuwe pensioenstelsel; gevolgen voor werkenden.

De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is aangenomen door de Eerste Kamer. Per 2028 moeten alle pensioenregelingen zijn aangepast. Dat heeft gevolgen voor alle werkenden in ons land.


Nieuws

Zo help je je kind bij de aankoop van een woning

De jubelton is verdwenen, maar er zijn nog steeds mogelijkheden voor ouders die hun kind willen helpen bij de aankoop van een eigen woning.


Nieuws

Ondernemer heeft meer zorgen om bedrijfsongevallen, herkenbaar?

Je moet er niet aan denken dat een van je werknemers iets overkomt. Ondernemers/werkgevers maken zich daar geregeld zorgen over.


Nieuws

Van welke hypotheekadviseur krijg ik onafhankelijk advies?

Als je een hypotheek nodig hebt, kun je rechtstreeks naar een aanbieder gaan of naar een onafhankelijk adviseur. Wat is eigenlijk het verschil? Sinds kort moeten partijen dat beter uitleggen.


Nieuws

Had pa of ma niet een levensverzekering?

Een van je ouders is overleden en jij wikkelt de administratie af. Je weet zeker dat er een levensverzekering moet zijn, maar de documenten zijn onvindbaar en je hebt geen idee bij welke verzekeraar je moet aankloppen. 


Nieuws

ZZP-er: Zelfstandige Zonder Pensioen?

Als zelfstandig ondernemer geniet je van de vrijheid om je eigen koers te bepalen en je passie te volgen. Je geniet vaak van je werk en bent actief voor je klanten. Het kan echter zomaar zijn dat je door de drukte van het ondernemerschap gemakkelijk het belang van een solide pensioenopbouw over het hoofd ziet. 


Nieuws

Ondernemer, kunnen hackers jouw kritieke processen verstoren?

Bij het onderwerp cyberrisico denken veel ondernemers aan phishing, virussen en bedrijfsinformatie, terwijl steeds meer ondernemingen ook hun industriële controlesystemen (ICS) en operationele techniek (OT) verbonden hebben met het internet. Is jouw bedrijf kwetsbaar?


Nieuws

Welke verzekeringen heb je nodig als je 18 bent?

Op eigen benen betekent ook je eigen verzekeringsportefeuille. Welke verzekeringen zijn verplicht? En met welke verzekeringen kun je nog een tijdje meeliften op die van je ouders?


Nieuws

Wat als je bedrijf stil komt te liggen?

Na een brand, storm of inbraak heb je als ondernemer materiële schade. Maar het kan ook zijn dat je zaak tijdelijk dicht moet. Dat risico is te verzekeren met een bedrijfsschadeverzekering. Let wel goed op de voorwaarden en wees extra alert wanneer je je tegen de gevolgen van wateroverlast wilt verzekeren.


Nieuws

Voorkom ruzie over je erfenis: maak een testament

Het is verstandig om goed na te denken over je nalatenschap. Je wilt je dierbaren immers goed achterlaten. Door een testament te laten maken voorkom je bovendien dat er geruzie ontstaat over de erfenis. Drie voorbeelden.


Nieuws

Een woningbrand voorkomen, dit kun je doen

Het aantal woningbranden neemt toe. In het eerste half jaar van 2023 waren er meer branden dan in dezelfde periode in 2022 en ook daarvoor was de stijgende lijn al ingezet. Waar ligt het aan en wat kun je doen?


Nieuws

Nieuw huis: verhuist ook de hypotheekrente mee?

Nu de hypotheekrente in korte tijd fors is gestegen, hoor je er meer mensen over: de meeneemregeling, ook wel verhuisregeling genoemd. Het betekent dat je je bestaande rente meeneemt naar een nieuwe woning. Maar hoe werkt dat?


Nieuws

Sparen wordt weer leuker, zorg wel dat je geld is beschermd

De spaarrentes gaan voorzichtig omhoog, al staan ze vooral bij de grootbanken nog steeds op een vrij laag niveau. Wil je een hogere rente en overweeg je een overstap? Waar moet je dan op letten?


Nieuws

Extreem noodweer en bosbranden zorgen voor enorme drukte bij de alarmcentrales

Als gevolg van het extreme noodweer in Italië, Slovenië en Oostenrijk en de bosbranden in Griekenland worden de alarmcentrales overstelpt met meldingen van schade en gestrande mensen. In Italië, Slovenië en Oostenrijk gaat het vooral om schade aan auto's, caravans en campers. 


Nieuws

Feit of fabel: Als ik met slippers in een auto rijd, ben ik gewoon verzekerd.

In de zomer als het warmer wordt, is het erg verleidelijk om met slippers aan in de auto te stappen.  Vanaf het strand naar huis of snel een boodschap doen. Maar mag dat wel volgens de wet? En bent u verzekerd als u een ongeluk veroorzaakt?


Nieuws

Anders samenleven en werken, en de verzekeringen dan?

Is een van je volwassen kinderen tijdelijk bij jullie ingetrokken, staat er een tiny office met dure apparatuur in de tuin of vang je vluchtelingen op in de verbouwde schuur? Kan allemaal, maar hoe zit het met je verzekeringen?


Nieuws

Is een fietser op een fatbike goed verzekerd?

Je wordt er vast regelmatig door ingehaald: razendsnelle fietsers op fatbikes. Vooral onder jongeren is de stoere e-bike met de brede banden enorm populair. Ook omdat een helm niet verplicht is. Er wordt echter steeds meer gewaarschuwd voor te snelle fatbikes.


Nieuws

Wat betekent het afschaffen van de oudedagsreserve?

De Fiscale Oudedagsreserve (FOR) is per 2023 afgeschaft. Daarmee vervalt een mogelijkheid voor zzp’ers om fiscaal voordelig te sparen voor hun pensioen zónder het bedrag meteen apart te hoeven zetten. Maar wat betekent dat in de praktijk?


Nieuws

Wat betekent de stijgende hypotheekrente voor jou?

We lezen het allemaal: de hypotheekrente is een stuk hoger dan pak ’m beet een jaar geleden. Tegelijk koelt de huizenmarkt af. Is dat goed of slecht nieuws voor wanneer je nu een huis wilt kopen?


Nieuws

Pijlsnelle cybertest voor mkb en zzp: breng de basics op orde

Heb je het gevoel dat je ‘iets’ zou moeten doen aan de cyberveiligheid van je (eenmans)bedrijf? Maar weet je niet waar te starten? Doe dan de snelle CyberVeilig check.


Nieuws

Het voorbehoud van financiering is geen vrijbrief

Het voorbehoud van financiering is de bekendste ontbindende voorwaarde in het koopcontract. Komt de financiering niet rond, dan kun je als koper nog onder de koop uit. Maar: het voorbehoud is geen vrijbrief. 


Nieuws

Private lease, let op de impact op je hypotheek

Wil je in de nabije toekomst een huis kopen maar overweeg je ook een private lease auto, denk dan goed na. Sinds 1 april 2022 wordt 100% van het totale leasebedrag meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Dat scheelt veel leenruimte.


Nieuws

De bank of verzekeraar beschuldigt je van fraude: wat nu?

Wat wanneer je door een verzekeraar of bank van fraude wordt beschuldigd? Je kunt dan worden geregistreerd in een van de waarschuwingsregisters. Daardoor kan het moeilijk worden om nog een verzekering af te sluiten of een hypotheek te krijgen. 


Nieuws

Regel de erfenis

Je wilt er niet bij stilstaan, maar toch is het belangrijk om je erfenis te regelen. Als jij komt te overlijden wil je natuurlijk dat je partner goed achterblijft. Dit doe je door over de erfenis na te denken en dit vast te leggen in een testament.


Nieuws

Met vakantie? Laat je huis veilig achter!

Je moet er niet aan denken dat terwijl jij lekker op het strand ligt te genieten van een welverdiende vakantie, inbrekers je huis binnensluipen. Wat kun je doen om dat risico zo klein mogelijk te maken?


Nieuws

Het nieuwe pensioenstelsel, gevolgen voor gepensioneerden

De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is aangenomen door de Eerste Kamer. Dat heeft gevolgen voor alle werkenden in ons land en ook voor reeds gepensioneerden bij een pensioenfonds.


Nieuws

Dag van het Erfrecht

Vrijdag 16 juni 2023 staat in het teken van het erfrecht. Op deze dag kunnen consumenten vrijblijvend informatie inwinnen bij erfrechtdeskundigen over erfrechtzaken. Jong en oud, iedereen is welkom. 


Nieuws

Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid

Een cyberincident kan grote gevolgen hebben. Toch is digitale veiligheid bij veel ondernemers een ondergeschoven kindje. Een groot aantal partijen heeft daarom de handen ineen geslagen met als missie: het mkb weerbaarder maken tegen cyberaanvallen.


Nieuws

Online fraude verdrievoudigd

Online fraude (via email, sms, instant messaging apps etc) neemt de laatste jaren sterk toe. Om consumenten en bedrijven bewuster te maken van de gevaren van online fraude is Digital Trust Center (DTC) een campagne gestart.


Nieuws

Wat als je reisgenoot de vakantie afzegt?

Je gaat een leuke reis maken samen met een vriend of vriendin. Maar hij of zij moet vanwege omstandigheden de reis annuleren. Hoe zit het dan met jouw verzekering, mag jij ook annuleren? 


Nieuws

Een kloppend energielabel: steeds belangrijker

Het energielabel wordt steeds belangrijker bij de aan- en verkoop van een woning. De eisen aan de kwaliteit ervan nemen toe. Klopt het label voor jouw woning of de woning die je op het oog hebt wel?


Nieuws

Alvast tien procent van je pensioen? Doen?

Je hebt er vast wel over gehoord, onder de nieuwe pensioenregels wordt het mogelijk om tien procent van je opgebouwde pensioen ineens op te nemen. Dat klinkt goed. Maar hoe werkt dat? En zijn er ook nadelen?


Nieuws

Handige tool voor ouders met kinderen

Welke financiële regelingen zijn er allemaal voor ouders met kinderen? Waar heb je recht op, waar moet je zelf achteraan? Wijzer in geldzaken heeft een handige tool ontwikkeld waarin per levensfase van je kind(eren) alles op een rijtje wordt gezet. 


Nieuws

Handig: de financiële kant van ondernemen

Als ondernemer krijg je met een hoop administratieve taken en geldzaken te maken. Denk niet alleen aan je administratie en belastingen, maar ook aan financiering, risico’s en verzekeringen. In het KVK Geldboek voor ondernemers van de Kamer van Koophandel vind je een hoop handige basisinformatie.


Nieuws

Kan ik iets doen tegen een BKR-registratie?

Sta ik geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie? Bij veel mensen komt deze vraag boven wanneer ze een huis gaan kopen of een persoonlijke lening nodig hebben. 


Nieuws

Hier moet je op letten als je zelf belegt

Tijdens de coronacrisis werd beleggen voor veel Nederlanders, met name jongeren, een nieuwe hobby. Wel een riskante liefhebberij, want als belegger heb je nu eenmaal niet altijd de wind mee. 


Nieuws

Verplichte AOV ZZP: het laatste nieuws

Het is al een tijdje onderwerp van discussie: de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers. Deze verplichte AOV is onderdeel van het in 2019 afgesloten pensioenakkoord en is door Nederland ook opgevoerd als onderdeel van de subsidieaanvraag uit het Europese coronaherstelfonds. 


Nieuws

Hoe kom je na een scheiding van de hypotheek af?

Na een scheiding blijft regelmatig een van de twee partners in de koopwoning wonen. De gezamenlijke hypotheek moet dan op één naam komen te staan. Daarvoor is nodig dat de bank de vertrekkende partner ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid verleent. De bank is dat echter niet verplicht.


Nieuws

'Maak het verduurzamen klein voor je klant'

We kunnen er niet omheen: verduurzamen is belangrijk. Velen zijn op weg naar groene huizen – ook om energiekosten te verlagen. Maar hoe help je klanten vooruitdenken?


Nieuws

Gratis Hypotheekindicatie

In aanloop naar de NVM Open Huizen Dag van 1 april, gaan we bij KOK Advies iets leuks doen! Om vooraf te weten of het zinvol is om de woningen te bezichtigen op 1 april, willen wij de zoekers helpen om goed voorbereid op pad te gaan.  


Nieuws

Diefstal op reis en geen uitkering van de verzekeraar?

Een domper op je vakantieplezier: je bent bestolen. Gelukkig ben je goed verzekerd. Toch kan het gebeuren dat de verzekeraar de schade niet vergoedt. Hoe zit dat?


Nieuws

Hoe ben ik verzekerd tegen stormschade?

Heb je stormschade, wat wordt dan vergoed en wat niet? En ben je tot nu toe de dans ontsprongen, hoe weet je dan of je voor een volgende storm goed verzekerd bent?


Nieuws

Ondernemer, heb jij genoeg aandacht voor online veilig gedrag?

Acht procent van alle bedrijven neemt geen enkele actie om online veilig gedrag te stimuleren. Bij kleine bedrijven is dat zelfs 24 procent. 


Nieuws

Is jouw bedrijf voorbereid op klimaatrisico's?

We weten inmiddels allemaal dat de kans op extreem weer toeneemt. Door de juiste preventieve maatregelen te treffen, kan je als ondernemer schade en gedoe door extreem weer beperken.


Nieuws

Belastingvrij schenken in 2023

Ben je in de prettige positie om geld te schenken aan je kinderen, andere familieleden of derden? Dan is het goed om te weten wat er in 2023 belastingvrij mogelijk is.


Nieuws

5 tips hoe je als ondernemer een goed pensioen opbouwt

Ben je ondernemer, dan moet je zelf maatregelen nemen om ook op je oudedag (goed) rond te kunnen komen. Daarom geven we je 5 tips hoe je jouw pensioen kunt aanvullen.


Nieuws

Financiële zorgen op de werkvloer

Veel mensen in Nederland hebben zorgen om hun financiële situatie. Als werkgever is het belangrijk om deze situatie bij hun medewerkers tijdig te herkennen en bespreekbaar te maken.


Nieuws

KOK Advies bundelt krachten

Een unieke gebeurtenis in de Nederlandse assurantiewereld: met vijftien collega-financieel dienstverleners en Licent, de coöperatie waar we al jaren lid van zijn en waar we elkaar van kennen, gaan we meer en intensiever samenwerken.


Nieuws

Inloopavond financiële rust in 2023

We nodigen je uit om vrijblijvend het gesprek aan te gaan met NVM makelaars Chris van Zantwijk en Peter Kruit van EKZ Makelaars, energie specialist Frank van der Linden, Erkend Hypotheek Planner Léoni Kok en de collega’s van KOK Advies.


Nieuws

Skiën in Italië? Denk om je Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren!

Vanaf 1 januari 2022 bepaalt de Italiaanse wet dat alle skiërs en snowboarders een Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) moeten hebben. Deze verplichting geldt niet voor langlaufers.


Nieuws

Een woning huren of kopen?

Wat zijn de voor- en nadelen van een huis kopen of huren? De huizenmarkt staat op zijn kop. Wat is nou verstandig? Huren of toch kopen?


Nieuws

Hoe betaal je de hypotheek als het inkomen van je partner wegvalt?

Draag je samen met je partner de hypotheeklasten van jullie woning? Dan sta je er niet alleen voor. Maar je financiële keuzes zijn waarschijnlijk op twee salarissen gebaseerd. Wat als een van die salarissen wegvalt? 


Nieuws

Lijfrentes; onze drie eindejaars-tips

Het einde van belastingjaar 2022 nadert met rasse schreden. Wat is handig om nu nog te doen op het gebied van lijfrente (lees pensioenaanvulling). We hebben drie eindejaars-tips voor je.


Nieuws

Sinds 1 januari boetes voor niet-registreerde (land)bouwvoertuigen

Sinds 1 januari 2022 mogen (land)bouwvoertuigen, zoals trekkers, shovels en mobiele kranen, alleen de weg op als ze bij de RDW geregistreerd zijn en een WA-verzekering hebben.


Nieuws

Voorkom verzuim door werkstress

Ongeveer 30% van het langdurig verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. En juist in deze tijden van toenemende werkdruk en personeelstekorten, hebben werkgevers hun werknemers hard nodig om de zaak draaiende te houden.


Nieuws

Vanaf 1 januari 2023 geen FOR meer, wat nu?

Met de fiscale oudedagsreserve, in de volksmond ook wel FOR genoemd, kunnen ondernemers geld apart zetten als oudedagsvoorziening. Tijdens Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet de FOR per 1 januari 2023 afschaft.


Nieuws

KOK Advies doet mee aan de Pensioen3daagse!

Op 1, 2 en 3 november vindt de 12e editie plaats van de Pensioen3daagse, een initiatief van Wijzer in geldzaken. Met deze drie dagen staat alles in het teken van één ding; “Hoe is mijn pensioen geregeld?”. 


Nieuws

Beter energielabel, lagere maandlasten.

Hoe beter je energielabel, hoe beter het is voor je energierekening. Maar in veel gevallen beïnvloedt een goed energielabel ook de maandlasten van je hypotheek in positieve zin. 


Nieuws

Kom in actie voor je pensioen!

De invoering van de nieuwe Pensioenwet is tot 1 januari 2023 uitgesteld. Maar dat wil niet zeggen dat jij niet alvast in actie kunt komen.


Nieuws

NHG-kostengrens halve ton omhoog

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat flink omhoog en stijgt in 2023 van € 355.000 naar € 405.000. Financier je energiebesparende maatregelen mee, dan is de grens 6% hoger: € 429.300. 


Nieuws

Gezinsuitbreiding! Wat moet je voor je verzekeringen regelen?

Gezinsuitbreiding! Dat is natuurlijk geweldig nieuws, maar betekent ook dat er veel gaat veranderen. En met al die aankomende veranderingen, denk je niet als eerste wat je moet regelen voor je verzekeringen.


Nieuws

Energielabel steeds belangrijker in zoektocht naar huis

Wie naar een huis speurt op Funda zal veelal filteren op zaken als prijs, locatie, aantal kamers, soort bouw en type buitenruimte. Maar sinds kort merkt de huizensite dat kopers selecteren op energielabel. 


Nieuws

Een duurzame woning, waar begin je?

Herkenbaar? Je wilt je huis wel verduurzamen, maar je weet niet waar te beginnen. Hoe zit het ook alweer met al die subsidies? En wat levert het eigenlijk op?


Nieuws

Wat zijn (voor jou) de belangrijkste hypotheekvoorwaarden?

Wie een hypotheek nodig heeft is geneigd naar de laagste rente te kijken. Maar de voorwaarden spelen een minstens zo grote rol! Die verschillen van aanbieder tot aanbieder en het ligt erg aan je persoonlijke situatie wat voor jou belangrijk is.


Nieuws

Huis ruilen of verhuren: hoe zit het met je verzekering?

Je huis een weekje uitlenen aan het gezin van je broer, zus of vrienden, is natuurlijk iets anders dan periodiek via Airbnb je huis verhuren of meedoen aan een woningruil via een huizenruilplatform. Mag dat zomaar? En hoe zit het in die gevallen met de woonverzekering?


Nieuws

Wat je moet uitzoeken over je nabestaandenpensioen

Als mijn partner overlijdt, dan ontvang ik een levenslang nabestaandenpensioen. Toch? Werkt je partner in loondienst, dan is dat waarschijnlijk het geval. Maar ken je ook de hoogte van het bedrag? En is het voor jou een extraatje of pure noodzaak?


Nieuws

Vakantieverlof door zieke werknemers

In de vakantieperiode ontvangen wij regelmatig vragen van werkgevers over hoe om te gaan met het opnemen van vakantieverlof door een zieke werknemer. 


Nieuws

Betaald ouderschapsverlof: veranderingen voor de werkgever.

We kennen in Nederland al heel lang de regeling voor onbetaald ouderschapsverlof. Maar vanaf 2 augustus 2022 gaat de nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof in. Wat betekent dit voor de werkgever?


Nieuws

Wanneer verzuim meer is dan een griepje

Als ondernemer krijg je nogal wat op je bord wanneer een werknemer uitvalt met meer dan een griepje. Veel werkgevers hebben voor die situaties een verzuimverzekering afgesloten. 


Nieuws

De 11 belangrijkste voorwaarden van een AOV

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is nooit standaard. Je hebt bij deze verzekering namelijk veel keuzes om hem op maat samen te stellen. Wij hebben de 11 belangrijkste voorwaardes voor je op een rijtje gezet.


Nieuws

Gezond en veilig werken begint met een RI&E

Werkgevers in Nederland zijn verplicht om een ‘risico-inventarisatie en -evaluatie’ te hebben: een RI&E. Daarmee zorg je voor een veilige en gezonde werkvloer voor je medewerkers. En dat heeft ook veel voordelen voor jou als werkgever!


Nieuws

Ben ik dubbel verzekerd met een ORV én een uitvaartverzekering?

Er zijn veel verschillende levensverzekeringen en soms is het moeilijk om door de bomen het bos te zien. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?


Nieuws

Wanneer mag je een reis annuleren?

We gaan weer op reis! Voor veel Nederlanders reden om zich te verdiepen in een goede (doorlopende) reisverzekering, vaak aangevuld met een annuleringsverzekering. Waar moet je op letten wanneer je zo’n annuleringsverzekering afsluit?


Nieuws

Een aanrijding? Breng goed de situatie in kaart!

Een aanrijding is vervelend, maar helemaal wanneer er geharrewar ontstaat over de precieze toedracht. Soms wordt zo’n zaak tot aan het Gerechtshof uitgevochten. Het is belangrijk om ondanks de ‘schrik’ van de aanrijding altijd heel goed de situatie en omstandigheden in kaart te brengen.


Nieuws

Hoe kom je als huurder rond als het inkomen van je partner wegvalt?

Delen jij en je partner alle maandelijkse lasten? Dan sta je er niet alleen voor. Maar je financiële keuzes zijn waarschijnlijk op twee salarissen gebaseerd. Wat als een van die salarissen wegvalt? 


Nieuws

Heeft de oorlog in Oekraïne invloed op mijn zakelijke verzekeringen?

Ben je ondernemer en vraag je je af of de oorlog in Oekraïne impact heeft op je zakelijke verzekeringen? Het antwoord is ja, al ligt het natuurlijk aan je activiteiten. 


Nieuws

Corona-gerelateerde ziekmeldingen: wel of niet gedekt op de Ziekteverzuim-verzekering?

De ziekteverzuimverzekering vergoedt aan de verzekerde werkgever de loondoorbetaling van zieke werknemers. Maar hoe zit dat met Corona-gerelateerde ziekmeldingen?


Nieuws

Duizenden ondernemers en particulieren zitten vanaf 1 april zonder alarm

Duizenden oudere alarminstallaties bij ondernemers en particulieren geven vanaf 1 april 2022 bij inbraak of brand geen alarm meer door. Op die datum staakt KPN haar ISDN-netwerk. 


Nieuws

Voor de start van je eigen bedrijf, loop je eerst de checklist door.

Een eigen bedrijf starten is een spannend avontuur. Maar voor je start met je eigen bedrijf, is het verstandig om eerst de volgende tien check points door te lopen.


Nieuws

14 praktische tips om de kans op diefstal, inbraak en ongelukken te verkleinen

Een auto is regelmatig het mikpunt van diefstal en inbraak. Ook kunt u makkelijk betrokken raken bij een ongeluk. Een dergelijk voorval kan u veel geld kosten. Verklein de kans op dit soort voorvallen met de volgende tips.


Nieuws

Rookmelders verplicht in woningen

Per 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om in een woning op elke etage met een verblijfsruimte een rookmelder te hebben. 


Nieuws

Heb jij je financiële booster al gehad?

Financiële rust is je geen zorgen hoeven maken over je toekomst. Wij kunnen niet al jouw zorgen wegnemen. Wel kunnen wij duidelijkheid geven in je financiële situatie en samen een plan hiervoor maken. 


Nieuws

Wat verandert er in 2022 in je portemonnee?

Wat verandert er per 1 januari 2022 in je portemonnee? Wat betekenen de veranderingen voor jou? Vul de handige tool van Wijzer in Geldzaken in.


Nieuws

Schadevrije jaren overdraagbaar bij overlijden en echtscheiding

Per 1 januari 2022 wordt het eenvoudiger om opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan de (ex-)partner in situaties van overlijden of echtscheiding. 


Nieuws

Brandschade: de risico's voor jouw bedrijf

Brandschade is alle schade als gevolg van vuur. Dus ook – volgens vrijwel alle verzekeraars – roet-, rook- en blusschade. De gevolgen van brandschade kunnen enorm zijn.


Nieuws

Ben jij als ondernemer goed verzekerd tegen langdurig ziekteverzuim?

Sinds 1 januari 2020 kun je als ondernemer de MKB verzuim-ontzorgverzekering afsluiten. Deze verzekering ondersteunt werkgevers wanneer een werknemer langdurig uitvalt en is speciaal geschikt voor kleinere werkgevers.


Nieuws

De verplichte AOV: hoe staat het ermee?

In maart 2020 bracht de Stichting van de Arbeid voor het eerst haar advies uit over de verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). 


Nieuws

KOK Advies organiseert 'Hoe benut je de overwaarde van je huis?' webinar.

Heb je jezelf ook wel eens de vraag gesteld hoe je de overwaarde van je huis kunt gebruiken of ben je hier gewoon nieuwsgierig naar? Schrijf je dan nu in voor het webinar van 17 november 19.30u. 


Nieuws

Zo maak jij je medewerkers warm voor hun pensioen

Je gunt je medewerkers een goed pensioen. En een realistische blik op de hoogte daarvan, zodat ze het indien nodig nog kunnen bijsturen. Maar hoe krijg je ze in beweging?


Nieuws

Energielabel C voor kantoren

Wist u dat voor één op de 10 kantoorpanden van 100 m2 of groter een gedwongen sluiting dreigt? Zij voldoen (nog) niet aan de nieuwe regeling die vanaf 1 januari 2023 een verplicht energielabel C eist.


Nieuws

Verbouwen? Vier fiscale zaken om rekening mee te houden!

Veel mensen verbouwen dit jaar hun huis. Misschien ben jij een van hen en heb je daarvoor een lening afgesloten of je hypotheek uitgebreid. Hoe zit dat fiscaal?


Nieuws

Ik heb nog ergens een levensverzekering, maar waar?

Het komt vaker voor dan je denkt: mensen die op zoek zijn naar hun levensverzekering. Het goede nieuws: er bestaat een zoekservice voor dit soort gevallen.


Nieuws

KOK Advies doet mee aan de Pensioen3daagse

Op 2, 3 en 4 november organiseert het Pensioenfonds ABP en Wijzer in geldzaken de tiende editie van de Pensioen3daagse! Uiteraard doen wij als KOK Advies opnieuw mee aan deze campagne.


Nieuws

KOK Advies in de landelijke finale Advies Awards 2021

Op 7 oktober om 16:00u mogen wij, samen met twee andere advieskantoren, de strijd aangaan voor de titel ‘Meest klantgerichte advieskantoor van Nederland’.


Nieuws

Ben jij financieel voorbereid op de toekomst?

Uit onderzoek blijkt dat mensen over gezondere financiën beschikken na een crisis als zij beschikken over een financieel plan. Om dit te bereiken, geven we je deze vijf tips als gecertificeerd financieel planner.


Nieuws

Hybride werken? 6 tips voor een goede basis

De lange periode van thuiswerken heeft veel organisaties aan het denken gezet. Hoe richt u als werkgever de ideale hybride werkvloer in?


Nieuws

Hoofdelijk aansprakelijk bij echtscheiding. Wat betekent dat?

Als u een hypothecair krediet afsluit komt u meestal in de voorwaarden het onderwerp ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’ tegen. Dat lijkt een formaliteit, maar is het niet. Daarom geven we u hier meer informatie over dit onderwerp.


Nieuws

Een duurzame woning, waar begin je?

Herkenbaar? Je wilt je huis wel verduurzamen, maar je weet niet waar te beginnen. Hoe zit het ook alweer met al die subsidies? En wat levert het eigenlijk op? Wij hebben alvast het een en ander voor je op een rijtje gezet.


Nieuws

Kanker en verzekeringen, wat nu?

Heb je in het verleden kanker gehad en ben je daarvan genezen? Als je een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering wilt afsluiten, hoef je niet altijd te melden dat je kanker had.


Nieuws

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

De nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) heeft gevolgen voor elk bestuurslid bij een vereniging of stichting. 

 


Nieuws

Lees jezelf financieel slim deze zomer!

Niks is fijner dan een flinke stapel boeken mee op vakantie. Overweeg ook eens om een financieel boek mee te nemen. En lees je rijk (maar in ieder geval slim!) aan de rand van het zwembad! Dit zijn onze zeven tips.
 


Nieuws

Subsidieregeling Amstelveense bedrijven

Bent u een Amstelveense ondernemer en heeft u kosten gemaakt voor het inrichten van het bedrijf om te voldoen aan RIVM-maatregelen? Dan kunt u in aanmerking komen voor de subsidie ‘MKB Anderhalve Meter Maatregelen’. 


Nieuws

Overwaarde opnemen: hoe doe je dat?

Een overwaarde ontstaat als je woningwaarde is gestegen en de hypotheek ruimschoots of helemaal is afgelost. Om deze overwaarde vrij te maken als aanvulling op je pensioen of om je huis aan te passen als je niet wilt verhuizen, zijn er meerdere mogelijkheden;


Nieuws

Corona doet mensen nadenken over later

Wat als je partner overlijdt? Bijna de helft van de mensen heeft niet helder wat de financiële gevolgen zijn van dat scenario. Veel mensen zijn er wél meer over gaan nadenken sinds de coronacrisis.


Nieuws

Beveiligingscertificaat auto tijdig verlengen, waarom is dit zo belangrijk?

Diefstal van voertuigen is helaas dagelijks aan de orde. Logisch dat verzekeraars bij dure auto’s om een geldig certificaat van het beveiligingssysteem vragen.
 


Nieuws

Ga met zonnepanelen niet over één nacht ijs!

Zonnepanelen op je bedrijfspand kan een goed idee zijn. Maar laat ze niet plaatsen voordat je hebt overlegd over de verzekering. Heb je al zonnepanelen? Ook dan is het verstandig om te controleren of je aan alle eisen voldoet!


Nieuws

Voor later: Jouw Financiële rust

Als ondernemer houd je dagelijks een hoop borden in de lucht. Je wilt dat jouw onderneming groeit, tegelijkertijd is financiële zekerheid voor jezelf en jouw gezin belangrijk. Inzicht en vertrouwen hebben in jouw situatie geeft rust. Heb jij inzicht en voldoende geregeld om die zekerheid te creëren?


Nieuws

Praat jij met je kinderen over geld? Plus tips om het te gaan doen!

In de meeste gezinnen wordt niet vaak direct met kinderen gesproken over geld. Bijna 60% van de ouders doet dit slechts één of enkele keren per jaar. Herkenbaar? Tegelijkertijd nemen kinderen (onbewust) financieel gedrag over van hun ouders. 


Nieuws

Welke zakelijke risico's loop je?

Als je een eigen bedrijf hebt, wil je niet dat door een ongeluk of schade de continuïteit van je bedrijf plots in het geding komt. Welke zakelijke risico’s loop je met een eigen bedrijf en hoe kun je je hiertegen verzekeren?


Nieuws

Werknemers op elektrische fietsen? Voorkom dat ze onverzekerd zijn!

Als werkgever heb je je wagenpark uiteraard goed verzekerd. Maar hoe zit het met de elektrische fietsen waarmee je werknemers maaltijden of goederen bezorgen of klanten bezoeken? 


Nieuws

Hoe digitaal veilig is jouw onderneming? Doe de test!

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor een goede beveiliging van je bedrijf. Toch is digitale veiligheid bij veel ondernemers een ondergeschoven kindje. 
 


Nieuws

De 7 meest gestelde vragen over je pensioen

Heb ik op mijn 67e al voldoende pensioen opgebouwd? En als ik eerder wil stoppen met werken, welke financiële gevolgen heeft dat? Dit zijn de 7 meest gestelde vragen over je pensioen.


Nieuws

Ben jij al schadebestendig?

Schade kan je duur komen te staan. Mede omdat schade die je zelf kon voorkomen, meestal niet verzekerd is. En dat is zonde! Er zijn veel dingen die je kunt ondernemen om schade te voorkomen of te verminderen.


Nieuws

Veilig online thuiswerken tijdens de Coronacrisis

In deze coronatijd moeten veel werknemers vanuit huis werken. Door alle persoonlijke uitdagingen die dat met zich meebrengt (thuisschool kinderen, een rustige werkplek e.d.), wordt een belangrijk onderdeel nog wel eens over het hoofd gezien; hoe kan ik veilig online thuiswerken?


Nieuws

1 januari 2021; nieuwe regelingen en wetten.

Per 1 januari 2021 zijn een aantal regelingen en wetten gewijzigd. Maar wat betekenen al die veranderingen nou voor jou?


Nieuws

Cyber-crime, dat overkomt ons toch niet!?

Elke onderneming loopt een cyber-risico, ook jouw bedrijf. En dit risico wordt helaas nog niet door elke ondernemer onderkend, wellicht ook niet door jou. En als je denkt dat jouw bedrijf te klein en te onbekend is om interessant te zijn voor hackers, dan heb je het helaas mis. 


Nieuws

Een betere zorgverzekering voor 2021?

Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht, hebben alle verzekeraars hun zorgverzekeringen en premies voor 2021 weer bekend gemaakt. En dus is het juist nu verstandig om uw huidige zorgverzekering eens goed te vergelijken met andere zorgverzekeringen.


Nieuws

De KOK Advies App

Een schade melden, je polis doorlezen of contact met je adviseur? Documenten veilig aanleveren, onze afspraken nalezen of direct op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van je hypotheekaanvraag? Het kan met de KOK Advies App!


Nieuws

Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters en jonge doorstromers

Op Prinsjesdag werd bekend dat de overdrachtsbelasting voor jonge kopers, starters en doorstromers tijdelijk wordt afgeschaft. We kregen hier al veel vragen over en de 10 meest gestelde vragen hebben we voor je op een rij gezet.


Nieuws

Dit doet Prinsjesdag 2020 met jouw portemonnee

Wat zijn de effecten van Prinsjesdag 2020 op jouw portemonnee? Een aantal maatregelen was al uitgelekt, maar na de presentatie van de Miljoenennota op dinsdag 15 september weten we meer. Een overzicht van de belangrijkste plannen.


Nieuws

KOK Advies provincie winnaar VVP Advies Award 2020

Om de meerwaarde van onafhankelijk financieel advies te onderstrepen, heeft het Ondernemerspanel van VVP het initiatief genomen voor de Advies Awards, een jaarlijkse prijs voor kantoren met dé A(dvies)-Factor.


Nieuws

Nu een woning kopen is dat verstandig?

Is het verstandig om een huis te (ver)kopen in coronatijd? De prijzen stijgen nog steeds, maar hoe zit het met je werk? Want wat als je morgen op straat staat? En heb je een financiële buffer of niet? Die vragen staan voorop. 


Nieuws

Corona: Overzicht zakelijke regelingen

Wij hebben voor jou als ondernemer de meeste regelingen op een rij gezet die je kunnen helpen om de corona tijd door te komen. Heb je er vragen over? Neem dan contact op met één van onze zakelijke adviseurs. 


Nieuws

Hoe kunnen wij jou helpen in corona tijd?

De corona-crisis overheerst op dit moment ons hele bestaan. We kunnen ons voorstellen dat je vol vragen zit. Niet alleen over het virus en de bestrijding daarvan, maar ook over de financiële gevolgen die jij vreest of al voelt. Daarom willen wij jou helpen als financieel adviseur in deze onzekere tijd met al jouw specifieke vragen.