Zo lijkt je huis bewoond terwijl jij er niet bent

Zo lijkt je huis bewoond terwijl jij er niet bent

Op vakantie? Met deze tips ziet je huis er bewoond uit. Zo kun je met een gerust hart van je vakantie genieten en zullen inbrekers minder snel hun slag proberen te slaan.

Tips

•    Een auto op de oprit of direct voor het huis is een goed idee. Ben je zelf weg met de auto en heb je geen tweede auto, vraag dan of buren hun tweede auto er willen parkeren.

•    Een donker huis in een verder verlichte straat valt erg op. Breng tijdschakelaars aan en stel ze zo in dat verschillende lampen op verschillende tijdstippen aan en uitgaan. Vergeet ook de bovenverdieping niet.

•    Er zijn tegenwoordig tv-simulators op de markt die een licht verspreiden dat lijkt op het licht van een echte televisie. Deze kunnen ’s avonds enkele uurtjes hun werk doen.

•    Ruim het huis niet tot in de puntjes op, maar laat wat rommeltjes slingeren op tafel en in de keuken. Wie naar binnen gluurt, vermoedt niet dat er al een paar dagen niemand thuis is. Laat uiteraard geen tablet of laptop in het zicht liggen.

•    Vraag de buren of zij je post van de mat willen rapen. Veel post op de mat, of post die uit de brievenbus piept, kan een gemakkelijk signaal zijn voor dieven.

•    Buren die regelmatig de voordeur openen, voorkomen ook dat een inbreker via de bekende truc van een klein takje dat ze tussen de voordeur en de deurpost klemmen, kunnen achterhalen dat er al een paar dagen niemand de deur gebruikt.

•    Doe niet alle gordijnen en shutters potdicht. Zorg voor zichtbaarheid. Als het kan, vraag dan of de buren de gordijnen willen openen en sluiten.

•    Dankzij smart home producten kun je je huis beter in de gaten houden. Een slimme deurbel laat bijvoorbeeld direct weten dat er iemand bij de voordeur rondhangt. Ook kun je raambekleding zoals luxaflex soms op afstand bedienen.

•    Logees zijn ook een goed idee om een bewoonde indruk te wekken en zo bezorg je iemand misschien meteen een leuke vakantie.

Je huis bewoond laten lijken, is slechts één van de dingen die je kunt doen om inbrekers buiten de deur te houden. Lees ook deze andere preventietips over goede sloten, alarminstallaties, enz.

Met vakantie, laat je huis veilig achter
Inbraakalarm, gebruik 'm op de juiste manier
Tips van Politiekeurmerk Veilig Wonen