De financiering van je huis

Hypotheek

 

Huren of Kopen? Overwaarde. Eigen geld. Annuïtair of Lineair. Maar je bent er niet alleen met de keuze van lening. Bij het kopen van een huis moet je ook rekening houden met vele andere zaken.

Kopen of toch huren?

Eén of een paar keer in je leven doe je een uitgave die een zware financiële impact heeft op jouw financiële huishouding, namelijk het kopen van een huis. Toch is het kopen van een huis vergeleken met huren voor de meeste mensen een verstandige beslissing. De hypotheek los je gemiddeld af in 30 jaar en vervolgens is je huis hypotheekvrij. Vergelijk dat met het huren van een huis, waarvan de maandlasten ook nog eens jaarlijks stijgen. Wat komt er financieel kijken bij de aanschaf van een huis?

Bereken hier wat bij jou situatie past

Een hypotheek is een schuld

Een hypotheek is in de basis gewoon een lening, dat is nu eenmaal een feit. Sparen voordat je een huis koopt is, gezien de huidige huizenprijzen, lang niet voor iedereen weggelegd. Toch zeggen wij: til vooral niet te zwaar aan een hypotheekschuld. Zolang je de maandelijkse termijnen keurig blijft betalen, breng je de hypotheek(schuld) in kleine stapjes naar nul.

Hoeveel ben ik per maand kwijt?

Dat is afhankelijk van veel factoren. Maar met onze rekentool krijg je wel alvast een aardig goed beeld.

Hoeveel hypotheek kun je krijgen?

Een veel gebruikte zoekterm in Google is: ‘Wat kan ik lenen’. Wat de bank jou maximaal aan hypotheek wil verstrekken, is natuurlijk belangrijk. Toch is een andere vraag veel belangrijker namelijk: ‘Hoeveel wil je maandelijks betalen?’. Bij het afsluiten van een hypotheek staat jouw portemonnee namelijk centraal, niet de vrijgevigheid van de banken. Je kunt en wilt immers niet 30 jaar lang beknibbelen op zaken die het leven zo leuk maken, zoals uit eten en op vakantie gaan.

Met deze tool krijg je een goede indicatie wat jij met jouw of jullie inkomen kan of kunnen lenen.

Waar bestaan de hypotheeklasten uit?

In moderne hypotheken los je de schuld af in een periode van 30 jaar (korter kan). De maandlast bestaat uit een aflossing op de hypotheekschuld en je betaalt hypotheekrente over het openstaande bedrag. De meest populaire hypotheekvorm is de annuïteitenhypotheek. Gedurende de vastgelegde rentevaste periode staan je maandlasten vast. De betaalde hypotheekrente is aftrekbaar. 

Bijkomende maandlasten

Het kan in de toekomst anders lopen dan je vooraf hoopt. Eén van de huiseigenaren kan arbeidsongeschikt raken of nog tragischer, overlijden. Dit zijn emotionele, ingrijpende gebeurtenissen, ook financieel laten ze diepe sporen na. Voor het opvangen van de financiële gevolgen hiervan kun je verzekeringen afsluiten. De premie voor de overlijdensrisicoverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn extra maandlasten om rekening mee te houden. Naast de woonhuisverzekeringen. 

Je bezit het huis – Wat betaal je aan belasting?

De betaalde hypotheekrente is een aftrekpost, maar het ‘eigenwoningforfait’ (een soort van woonbelasting) zorgt juist voor een bijtelling. Dat komt voor de meeste mensen neer op een bijtelling van 0,6% van de WOZ-waarde (de door de gemeente vastgesteld waarde van je huis). Met een WOZ-waarde van €200.000, heb je dus een bijtelling van €1.200. In de meeste gevallen overtreft de hypotheekrenteaftrek echter de bijtelling.

De gemeentelijke heffingen

De gemeente heft daarnaast gemeentelijke belastingen en heffingen, namelijk:

  • Onroerendezaakbelasting
  • Afvalstoffenheffing
  • Rioolheffing
  • Waterschappenbelasting  

De hoogte van de kosten verschilt per gemeente. Ze mogen namelijk zelf de tarieven berekenen.

Houd geld achter de hand voor onderhoudskosten

Een huis heeft onderhoud nodig. Aan het houtwerk bijvoorbeeld en mogelijk moet een nieuwe keuken of badkamer geplaatst worden. Hier kun je dus beter een potje voor reserveren, want noodzakelijk en/of onverwacht onderhoud kan aardig in de papieren lopen.

Kan ik deze woning kopen?

Heb je koopplannen of ben je nog in de oriënterende fase? Wij kunnen de hypotheek van A tot Z voor je regelen, toch is het aan te bevelen om je alvast te verdiepen in de (on)mogelijkheden. Op onze website kun je berekenen of je een woning kunt kopen die je op het oog hebt. Staar je niet blind op wat je maximaal kunt lenen, belangrijker zijn de bijkomende maandlasten. Wij helpen jou met het krijgen van inzicht en overzicht.

Wij helpen je graag op weg in een oriënterend gesprek

Wij kunnen ons goed voorstellen dat je veel vragen hebt over het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek. In een oriënterend gesprek beantwoorden we jouw vragen. Daarbij berekenen we meteen welk budget voor jou realistisch is voor een koopwoning. Al met al zetten we de financiële kant van het kopen van een huis voor je op een rijtje.

Wat zijn belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen voordat je een huis koopt?

Een huis te kopen zonder een voorbehoud voor de financiering? Mag ik de overwaarde uit de vorige woning anders gebruiken?

Antwoord:

Nee, dat raden we af. Ook als je het bedrag kunt lenen op basis van je inkomen, is het krijgen van de lening nog steeds niet zeker. Door een te laag getaxeerde waarde van de te kopen woning kun je bijvoorbeeld alsnog een afwijzing krijgen. Daarnaast blijken er soms andere factoren mee te spelen zoals een oude BKR registratie. Als je toch zonder voorbehoud van financiering wilt kopen, laat eerst volledig voorlichten over jouw mogelijkheden voor een hypotheek.

Antwoord:

Dat mag, maar heeft wel gevolgen voor je belastingaftrek. Als je jouw huis verkoopt met overwaarde en binnen 3 jaar een andere woning koopt, is het de bedoeling dat je die overwaarde gebruikt voor de aankoop (of verbetering) van de nieuwe woning. Als je dat niet doet en bijvoorbeeld € 10.000 besteedt aan meubels (of een auto….) dan is de rente over die € 10.000 niet aftrekbaar.