Vragen en antwoorden
Hypotheek

Als je een woning wilt kopen of hypotheek nodig hebt, dan zijn er vele vragen. Wij hebben de meest gestelde vragen op een rij gezet. 

Veelgestelde vragen

Hoeveel kan je lenen? Kan ik profiteren van de lage rente door over te sluiten? Neem je eigen geld mee of niet? Heeft het zin om meer eigen geld in te brengen? Hoeveel ga je aflossen? Wat is de invloed van (studie)schuld op de hypotheek? Wat zijn de voorwaarden van de geldverstrekker? Mag ik de overwaarde uit de vorige woning anders gebruiken? Mag ik mijn aflossingsvrije hypotheek meenemen? Kunnen je ouders of andere mensen financieel helpen? Een huis kopen zonder een voorbehoud van financiering?

Antwoord:

De maximale lening is afhankelijk van het inkomen (en eventuele andere lasten zoals (studie-)schulden en de marktwaarde van de woning, eventueel na verbouwing. De laagste van de twee geldt. Nieuwsgierig hoeveel hypotheek je kan krijgen? Reken hier zelf uit hoeveel je ongeveer kan lenen en wat dat maandelijks ongeveer kost. Stel jezelf vooral ook de vraag wat je maximaal per maand kwijt wilt zijn aan een hypotheek. Want misschien wil je ook geld overhouden voor je hobby, sport, tripjes of om te sparen.

Bereken maximale hypotheek

Antwoord:

De rente is op dit moment inderdaad laag, daarom kiezen veel mensen ervoor om nu hun (aflossingsvrije) hypotheek over te sluiten naar een aantrekkelijke hypotheek met een lagere rente. Aan het openbreken van een lopende hypotheek zijn voorwaarden verbonden. Zoals het betalen van een boeterente. In veel gevallen staat de te betalen boeterente niet in verhouding tot het profijt van de lagere maandlasten. Wij rekenen graag voor je uit of oversluiten voor jou aantrekkelijk is, zodat ook jij kan profiteren van lagere maandlasten. Je kunt ook zelf al aan de slag met een indicatieve berekening.

Doe de bespaarcheck

Antwoord:

Als starter moet je in alle gevallen eigen geld inbrengen voor de kosten koper en de financieringskosten. Hoeveel is per aankoop verschillend.

Antwoord:

Heb je nog spaargeld over? Of krijg je wellicht een schenking? Dan kan je eventueel extra eigen geld inleggen. Dat scheelt natuurlijk in de maandlasten; je betaalt minder rente én aflossing per maand. Bovendien kan je ook een lagere rente krijgen als je minder hoeft te lenen dan de waarde van de woning. Samen rekenen wij uit wat het voordeel is van extra geld inbrengen. We adviseren zeker om wel een gezonde buffer aan spaargeld achter de hand te houden.

Antwoord:

Om als starter in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, moet de hele hypotheek in 30 jaar worden afgelost. Je zou nog tot maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij mogen lenen. De rente over dat deel is in dat geval niet aftrekbaar. De maandlasten zijn dan wel lager omdat je maandelijks minder aflossing hoeft te betalen.

Antwoord:

De (toekomstige) lasten van een studieschuld hebben invloed op de maximale hypotheek. De rente voor de DUO lening is laag, maar je moet in je maandlasten wel rekening houden met de maandelijkse aflossingsverplichting. Ook de lasten van een telefoonkrediet, credit card of mogelijke roodstand op de betaalrekening verlagen de maximale lening. Tip: vraag alvast een BKR overzicht op!

Antwoord:

Alle banken hebben een aantal basisregels met elkaar afgesproken over de maximale hypotheek en er zijn ook veel regels wettelijk bepaald. Daarnaast heeft elke bank zijn eigen acceptatiebeleid. Ook zijn er verschillen in voorwaarden zoals het percentage boetevrij extra aflossen per jaar en bijvoorbeeld de geldigheidsduur van de offerte en eventuele kosten van een verlenging. De keuze van de bank hangt dus niet alleen af van de laagste rente.

Antwoord:

Dat mag, maar heeft wel gevolgen voor je belastingaftrek. Als je jouw huis verkoopt met overwaarde en binnen 3 jaar een andere woning koopt, is het de bedoeling dat je die overwaarde gebruikt voor de aankoop (of verbetering) van de nieuwe woning. Als je dat niet doet en bijvoorbeeld € 10.000 besteedt aan meubels (of een auto….) dan is de rente over die € 10.000 niet aftrekbaar.

Antwoord:

Dat is mogelijk. Je kunt ook bij een nieuwe woning tot maximaal 50% van de marktwaarde van de woning de aflossingsvrije hypotheek meenemen. De hypotheekrente blijft dan aftrekbaar.

Antwoord:

Vaak willen ouders hun kinderen helpen. Een schenking kan tot € 100.000 belastingvrij als jullie voldoen aan de belastingregels. Dit moet uiteraard wel goed worden vast gelegd. Datzelfde geldt als ouders aan hun kind(eren) geld lenen voor de eigen woning. Dit is natuurlijk (helaas) lang niet voor iedereen mogelijk. Garant staan komt slechts in uitzonderingsgevallen voor en in dergelijke gevallen moet ook het inkomen en vermogenspositie van de ouders worden beoordeeld.

Antwoord:

Nee, dat raden we af. Ook als je het bedrag kunt lenen op basis van je inkomen, is het krijgen van de lening nog steeds niet zeker. Door een te laag getaxeerde waarde van de te kopen woning kun je bijvoorbeeld alsnog een afwijzing krijgen. Daarnaast blijken er soms andere factoren mee te spelen zoals een oude BKR registratie. Als je toch zonder voorbehoud van financiering wilt kopen, laat eerst volledig voorlichten over jouw mogelijkheden voor een hypotheek.