Wanneer het meezit.
Of juist tegen.

In je leven hoop je dat alles gaat zoals je voor ogen hebt. Met mooie hoogtepunten maar helaas passeren ook tegenslagen. Levensgebeurtenissen die invloed hebben op je financiële situatie en daarmee op je hypotheek.

Deze gebeurtenissen hebben invloed op je hypotheek

Je staat volop in het leven. Je gaat samenwonen, krijgt kinderen, een nieuwe baan, verbouwt je huis of gaat misschien met pensioen. Of je wordt geconfronteerd met een scheiding, ziekte of overlijden van je partner. Wat is de invloed op je hypotheek?

Samenwonen

Tot voor kort woonde je alleen. Nu heb je de liefde van je leven ontmoet. Natuurlijk wil je dag en nacht samen zijn. Met het vooruitzicht op samenwonen in jouw huis. Wat betekent dat voor je hypotheek? Misschien vraag je jezelf af of de hypotheek op beide namen moet staan. Of willen jullie samen een grotere woning kopen. Heb jij een koopwoning en ga je samenwonen? Maak een afspraak en kom langs. Dan leggen we uit wat dit voor je financiële situatie betekent.

Kinderen krijgen

Jullie liefdesgeluk groeit. Net als jullie gezin. Wat betekent een kindje voor jullie financiële situatie? Je doet grote uitgaven en krijgt te maken met toeslagen, zoals kinderbijslag. En hoe gaan jullie het straks regelen qua werk en opvang? Willen jullie hier blijven wonen of kijken jullie voorzichtig naar een grotere woning met misschien wel een tuin? Gezinsuitbreiding betekent verandering in inkomsten, uitgaven, verzekeringen en mogelijk een andere woning. Financieel best een onrustige periode. Wij begeleiden je graag naar financiële rust.

Nieuwe baan (in het buitenland)

Je hypotheek sluit je af op je inkomen. Als je inkomen verandert, heeft dat invloed op je hypotheek. Ga jij in een nieuwe baan meer verdienen? Dan kan het interessant zijn om jaarlijks een extra aflossing op je hypotheek te doen. Ga je juist minder verdienen dan is het belangrijk om uit te rekenen of je de lasten kan dragen zonder financiële zorgen. En denk – heel belangrijk - aan de pensioenregeling bij jouw nieuwe werkgever. Is jouw nabestaandenpensioen nog steeds zo goed geregeld? En als je voor je werk emigreert naar het buitenland, wat voor invloed heeft dat op je hypotheek? Als hypotheekadviseurs weten wij er alles van. Wij leggen het je graag uit.

Wereldreis

Je hebt je baan opgezegd. Een ticket geboekt. Je spullen gepakt en een tijdelijke huurder geregeld. Kortom, je bent klaar om op wereldreis te gaan. Check vóór je vertrek of je ook financieel echt alles goed hebt geregeld. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verzekering als de huurder iets in of aan je woning beschadigt? En mag je je woning eigenlijk wel tijdelijk verhuren? Wat zeggen de kleine lettertjes daarover? Wij geven je opheldering.

Werkloos, wat nu?

Werkloos zijn betekent: minder inkomsten, en minder inkomsten geven zorgen. Zoals ‘Kan ik de hypotheek nog wel betalen?’ ‘En mijn andere vaste lasten, lukt dat?’ Nu kun je die vakantie wel een jaar overslaan, maar het collegegeld voor de kinderen niet. Kortom, jouw financiële rust is verdwenen. Maak een afspraak en kom langs. Wij geven je hulp en steun, juist nu.

Arbeidsongeschikt, wat nu?

Arbeidsongeschikt raken is een heftige gebeurtenis. Dit zal voor veel financiële vragen zorgen. Je zult niet de eerste zijn die wakker ligt van de hypotheek. Welke mogelijkheden zijn er? Waar heb je nu recht op? We begrijpen maar al te goed dat je in de hectiek niet weet waar je moet beginnen. Wij zetten het voor je op een rijtje. En helpen je met regelen.

Verbouwen

De plek is fantastisch. De ruimte… kan groter. Oftewel, je wilt gaan verbouwen. Kan, mag en wil je daar je hypotheek voor verhogen? En wat voor invloed heeft de verbouwing op de waarde van je woning, je hypotheek en je hypotheekrenteaftrek? Een verbouwing zelf betalen is simpelweg het goedkoopst. Kan dit niet, dan zijn er alternatieven. Maak een afspraak en kom langs. Wij zetten ze uiteen voor je.

Energiebesparende maatregelen en hypotheek

Heb je ook nagedacht over engergiebesparende maatregelen? Isolatie of zonnepanelen leveren vaak een besparing op en wooncomfort.  Als je je huis energiezuiniger wilt maken dan kun je een hogere hypotheek krijgen. Je kunt dan tot 106% van de waarde van de woning lenen. Je moet het bedrag boven de 100% dan wel besteden aan energiebesparende maatregelen. Er is wel een maximum bedrag afhankelijk van de investering.

  • Voor investeringen in energiebesparing die nog moeten plaatsvinden, kun je maximaal € 9.000 extra lenen.
  • Voor een woning met energielabel A++ of een EPC van max. 0,6 kun je maximaal € 9.000 extra lenen.
  • Gaat het om een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC0 of lager? Dan kun je € 15.000 tot € 25.000 extra lenen. 

Het bruto gezinsinkomen moet wel minimaal € 33.000 zijn. Het extra geleende bedrag wordt buiten de inkomenstoets gehouden.

Pensioen

Je gaat stoppen met werken. Pensioen en verandering in inkomen gaan hand in hand. Je uitgaven aanpassen aan je nieuwe inkomsten is vaak noodzakelijk. Het kan zijn dat je daarom je hypotheek wil aanpassen. Naar een lagere rente bijvoorbeeld. Of misschien wil je kleiner gaan wonen. Of je huis verkopen en een woning huren om zo te genieten van je vermogen. Tip: maak een inschatting van de waarde en de huidige hypotheeksom en kom langs. Samen bespreken we de gevolgen en maken we een plan, zodat je met financiële rust volop kunt genieten van je pensioen.

Overlijden

Als je partner (onverwacht) wegvalt, sta jij er ineens alleen voor. Wat volgt is een heftige periode vol emoties en vragen. Wij zijn er voor al je financiële vragen. Over je hypotheek, over je verzekeringen en over hoe financieel nu verder. Wij bieden een luisterend oor, maar ook de spreekwoordelijke schouder. Je kunt rekenen op betrouwbare en integere hulp en passend advies.

Jouw financiële planning, onze zorg

Wat er ook op jouw pad komt, elke situatie is uniek. En met elke vraag heb je behoefte aan meer duidelijkheid. En vertrouwen. Ook als het gaat om je leven leven met financiële rust.

Het team

Dit zijn ze: onze hypotheekadviseurs die jou ook helpen als het leven gepland of ongepland anders loopt. Vraagstukken over de impact op de hypotheek door de verandering in jouw leven worden duidelijk en snel beantwoord. 

Ontmoet het team