Oversluiten hypotheek of verbouwing

Profiteer van de lage rente

De rente staat op een historisch laag niveau. Het oversluiten van jouw hypotheek naar een andere geldverstrekker kan dan aantrekkelijk zijn.

Welke redenen zijn er voor het oversluiten van een hypotheek

 1. De belangrijkste: Lagere rente
 2. Lage rente vastzetten voor lange tijd
 3. Rentevaste periode loopt af en verlengingsvoorstel is onaantrekkelijk
 4. Beter passend hypotheekproduct. Je wilt bijvoorbeeld af van een beleggingspolis.
 5. Meer zekerheid over de aflossing
 6. Je hebt verbouwingsplannen
 7. Krediet of persoonlijk lening inlossen tegen lagere maandlasten

Kosten bij oversluiten

Er zijn meerdere reden om over te sluiten, maar oversluiten kost wel geld.
De kosten kunnen zijn:

 • Boeterente: Als je rentevasteperiode nog niet afgelopen is rekent de bank waar je nu zit waarschijnlijk  een boeterente voor het mislopen van de toekomstig te ontvangen rente.
 • Taxatiekosten: Veelal moet je voor de nieuwe bank een waardebepaling van je huis laten maken.
 • Kosten notaris: De nieuwe hypotheek moet in het kadaster worden ingeschreven en de oude uitgeschreven.
 • Kosten NHG: Valt de hypotheek onder NHG en/of bij een verhoging van de hypotheek met NHG.
 • Advieskosten: Er gaat werk zitten in het oversluiten. Bijvoorbeeld het maken van een advies zodat je weet dat je een goede keuze maakt die aansluit op jouw wensen en op de fiscale mogelijkheden. Hier helpen we je graag bij. Klik hier voor een overzicht van onze advieskosten.

Je kunt de oversluitenkosten meestal meefinancieren. De kosten zijn fiscaal aftrekbaar.
Wil je een weten wat jouw mogelijkheden zijn?

Valkuilen bij oversluiten

 • Vergelijking bruto besparing in plaats van netto besparing. Het verschil tussen beide is de belasting die je terugkrijgt. Het voordeel kan veel lijken maar na verrekening van de belastingteruggave kan het veel minder zijn.
 • Terugverdientijd. De kosten van bijvoorbeeld de boeterente kunnen hoger zijn dan het rentevoordeel van de nog resterende tijd van de financiering.
 • Bankspaarhypotheek. Bij een bankspaarhypotheek gaat de inleg voor het deel dat je spaart voor de aflossing omhoog als de rente daalt. Dit heeft een substantieel effect op de netto maandlasten die goed moeten worden doorgerekend.
 • Een verhoging van je huidige hypotheek bij dezelfde verstrekken geeft op korte termijn hogere lasten, maar kan toch op langere termijn aantrekkelijker zijn dan oversluiten. Zet dus alle kosten goed naast elkaar.

Zelf aan de slag

Met bijgaande rekentool kun jezelf alvast kijken wat in grote lijnen de mogelijkheden zijn. Let op. Dit is slechts een indicatie. Wil je precies weten hoe het zit? Bel ons voor een gedetailleerde berekening.

Het begint met een afspraak

Dit zijn ze: onze hypotheekadviseurs die jou graag helpen om te kijken of je hypotheek beter kan, maar ook eerlijk zeggen dat de kosten niet opwegen tegen het voordeel van de lagere rente. Onafhankelijk, duidelijk en eerlijk advies dat is waar ze voor staan. 

Ontmoet het team