Vanaf 1 januari 2023 geen FOR meer, wat nu?

Vanaf 1 januari 2023 geen FOR meer, wat nu?

Met de fiscale oudedagsreserve, in de volksmond ook wel FOR genoemd, kunnen ondernemers geld apart zetten als oudedagsvoorziening. Tijdens Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet de FOR per 1 januari 2023 afschaft.

Geen FOR meer, wat nu?

Vanaf 1 januari 2023 kunt u dus geen FOR meer opbouwen, maar heeft u wel nog de volgende mogelijkheden met de reeds opgebouwde FOR:
 
1.    De opgebouwde FOR kan gewoon blijven staan. Dit bedrag kan alleen niet verder worden aangevuld.

2.    Een andere optie is het storten van de opgebouwde FOR in een lijfrente. De oudedagsreserve valt dan in eerste instantie vrij, waardoor het belastbare inkomen toeneemt. Maar omdat de inleg op een lijfrente belastingvrij is, hoeft er niet direct belasting betaald te worden. Dat gebeurt pas later, als de lijfrente in termijnen wordt uitgekeerd.

3.    U kunt ook uw reeds opgebouwde FOR storten op een pensioenrekening, voor sparen of beleggen, bij een daartoe gespecialiseerde financieel dienstverlener. 

Heeft u over de FOR of andere pensioen gerelateerde onderwerpen nog vragen? Klik dan HIER voor contact met een van onze adviseurs, ze helpen u graag verder.