Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters en jonge doorstromers
Op Prinsjesdag werd bekend dat de overdrachtsbelasting voor jonge kopers, starters en doorstromers tijdelijk wordt afgeschaft. We kregen hier al veel vragen over en de 10 meest gestelde vragen hebben we voor je op een rij gezet.
Alle kopers tussen de 18 en 35 jaar die zelf de woning gaan betrekken worden eenmalig vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Het maakt niet uit of zij ooit eerder een woning hebben gekocht.
Kopers van 35 jaar of ouder of kopers die vanaf 2021 al eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling betalen 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Voorwaarde is dat zij zelf in de gekochte woning gaan wonen en dat schriftelijk aangeven bij een notaris. Kopers die niet zelf in de woning gaan wonen, zoals beleggers en investeerders, betalen 8% overdrachtsbelasting. Dat geldt ook voor ouders die een woning kopen voor hun kind. De Belastingdienst controleert achteraf of een koper zelf in de gekochte woning woont of niet eerder gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling.
De vrijstelling van overdrachtsbelasting is persoonlijk. Degene van 35 jaar of ouder betaalt 2%, de koper jonger dan 35 jaar betaalt geen overdrachtsbelasting over zijn of haar deel.
Ja. De maatregel gaat per 1 januari 2021 in. Het is verstandig om in dat geval het gesprek aan te gaan met de verkoper om de overdracht uit te stellen tot na de jaarwisseling.
Dan houdt het op, want de verkoper is niet verplicht mee te werken. Er is immers een contract getekend met daarin een overeengekomen overdrachtsdatum. Daarbij kan uitstel van de overdracht nadelig voor de verkoper uitpakken. Hij kan de opbrengst van zijn woning snel nodig hebben om zijn volgende woning mee te financieren. Ook kan uitstel van de overdracht voor de verkoper betekenen dat hij langer met dubbele lasten zit.
Dat klopt. Alle kosten die je boven de koopsom moet maken, de kosten koper, moet je zelf met eigen geld betalen. Zodra de overdrachtsbelasting wordt afgeschaft voor starters, hoef je als starter dus inderdaad minder eigen geld in te brengen. Maar ook de jonge doorstromers, onder de 35 jaar, kunnen profiteren van de vrijstelling van de overdrachtsbelasting.
Nee, niet altijd. Door uitstel van de overdracht kan in de tussentijd je hypotheekofferte verlopen. Is dat het geval, dan moet je opnieuw een hypotheek aanvragen. Mogelijk is in de tussentijd de rente verhoogd en kun je minder lenen. Ook zijn geldverstrekkers door de coronacrisis en de economische omstandigheden wat voorzichtiger geworden bij de beoordeling van hypotheekaanvragen. Mogelijk kun je dan minder lenen dan voorheen of krijg je helemaal geen hypotheek. Overweeg je uitstel van de overdracht en verloopt je hypotheekofferte in de tussentijd, laat je dan goed adviseren.
Zit je nu in het hypotheekproces? Check dan snel bij je adviseur wat de mogelijkheden zijn om de afloopdatum van de offerte uit te stellen. Daar kunnen kosten aan verbonden zijn, zoals bereidstellingsprovisie. Kan je niet verlengen, dan kan overstappen naar een andere geldverstrekker misschien handiger zijn. Check bij je adviseur of dit nog kan en wat de eventuele annuleringskosten zijn. Daarna kun je met de verkoper overleggen of je de passeerdatum nog uit kunt stellen. Let wel op als je situatie verandert. Een geldverstrekker zal dan namelijk weer opnieuw je stukken bekijken.
Het is niet nodig om te wachten. Als je in aanmerking wilt komen voor de nieuwe regel, dan moet je wel de overdracht van het nieuwe huis plannen in 2021. Dit moet je met de verkoper afspreken. Houd er dan wel rekening mee dat je een geldverstrekker kiest waar de offerte lang houdbaar blijft en waar het eventueel verlengen van de offerte makkelijk is. Hier zitten verschillen tussen geldverstrekker en het kan ook invloed hebben op je rente-aanbod. Independer heeft een overzicht gemaakt.
Met een sleutelverklaring spreken koper en verkoper af dat de koper vóór de overdracht van de woning alvast een sleutel van de woning krijgt. In een sleutelverklaring worden de afspraken hierover vastgelegd. Daarmee moet je erg oppassen. Als de eigendomsoverdracht bij de notaris later dan een maand na de sleutelafgifte plaatsvindt, dan moet je mogelijk 8% overdrachtsbelasting betalen.
Let op: bovenstaande regeling is op dit moment nog een wetsvoorstel. Hierover zal in oktober nog gedebatteerd worden en in november zal er een stemming plaatsvinden. Het is dus nog niet 100 procent zeker dat deze regeling in zal gaan op 1 januari 2021. Uiteraard houden wij je hierover op de hoogte, wanneer hier meer over bekend is.