Gezond en veilig werken begint met een RI&E
Werkgevers in Nederland zijn verplicht om een ‘risico-inventarisatie en -evaluatie’ te hebben: een RI&E. Daarmee zorg je voor een veilige en gezonde werkvloer voor je medewerkers. En dat heeft ook veel voordelen voor jou als werkgever!
Wat is een RI&E?
RI&E staat voor risico-inventarisatie en -evaluatie. Met een RI&E breng je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf of organisatie in kaart, zodat je aan de slag kunt met het wegnemen of verkleinen van deze risico’s. Het doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen. Want een gezonde en veilige werkplek zorgt voor meer werkplezier en een hogere productiviteit!
Is een RI&E voor mij verplicht?
Als je medewerkers in dienst hebt, ben je werkgever en is een RI&E verplicht. Voor het niet hebben van een RI&E kun je direct een boete krijgen.
Sinds 2021 wordt er vaker en strenger gecontroleerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie, dus wees op tijd voorbereid. Twijfel je of je een RI&E moet maken, bijvoorbeeld omdat je alleen met uitzendkrachten werkt? Hier lees je wat je moet doen.
Wat levert een RI&E mij op?
Als je actief bezig bent met het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van je medewerkers, ben je ook bezig met het verhogen van werkplezier en productiviteit en het verlagen van gezondheidsklachten en verzuim. Het gaat dan niet alleen om klachten die morgen kunnen ontstaan, maar ook over klachten die pas over 20 jaar kunnen optreden. Door je medewerkers te betrekken bij de vraag ‘hoe kunnen we veiliger, gezonder en béter werken?’ draag je bovendien bij aan een gezonde en positieve werkcultuur!
Wat kost het opstellen van een RI&E?
De kosten van een RI&E verschillen per situatie. Een branche-RI&E-instrument gebruiken, is meestal de goedkoopste optie. Deze is meestal gratis. Het kan wel zijn dat je je RI&E moet laten toetsen door een arbokerndeskundige. Deze toetsing kost geld. Of je je RI&E moet laten toetsen, hangt af van het instrument dat je gebruikt en hoeveel medewerkers je in dienst hebt. Naast een branche-RI&E kun je ook een RI&E maken met DigiRI&E, de RI&E helemaal zelf maken of de taak uitbesteden aan een deskundige. In al deze gevallen maak je kosten voor de toetsing (en eventueel kosten voor uitbesteding). Het kan slim zijn om meerdere offertes op te vragen voor de toetsing. Als je al een contract hebt met een gecertificeerde arbodienst (bijvoorbeeld voor verzuimbegeleiding), zijn de kosten voor toetsing vaak al opgenomen in dat contract.
Wie kan mij helpen bij het opstellen van een RI&E?
Als je iemand in je bedrijf hebt aangesteld tot preventiemedewerker, kan deze deskundige je ondersteunen bij het maken van een RI&E. Als je een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging hebt, kunnen deze ook met je meedenken (naast het instemmingsrecht dat zij al hebben). Je kunt natuurlijk ook advies vragen bij een arbodeskundige of je arbodienst. Heb je je RI&E klaar en je plan van aanpak ook? Feedback vragen van een gecertificeerde kerndeskundige of arbodienst is de laatste verplichte stap. En dan, kun jij echt met je plan aan de slag!
Omdat de status van jullie RI&E ook van belang is voor jullie aansprakelijkheidsrisico als werkgever, moet je goed en tijdig zijn voorbereid. Mocht je over dit onderwerp nog vragen hebben, laat het onze adviseurs dan vooral weten, ze helpen je er graag mee.