Hoe digitaal veilig is jouw onderneming? Doe de test!

Hoe digitaal veilig is jouw onderneming? Doe de test!

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor een goede beveiliging van je bedrijf. Toch is digitale veiligheid bij veel ondernemers een ondergeschoven kindje. 

Cybercriminaliteit en het MKB

Veel ondernemers denken dat een cyberincident een ver van hun bed show is. Helaas is de realiteit dat steeds meer bedrijven het doelwit zijn. Het midden- en kleinbedrijf (MKB) speelt nou eenmaal een belangrijke rol in onze economie. En door deze cruciale rol, zijn deze MKB bedrijven ook aantrekkelijk voor internetcriminelen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 22 procent van de bedrijven in het MKB, in 2019 slachtoffer werd van cybercriminaliteit. Het werkelijke aantal ligt mogelijk nog wel hoger. 

Vaak ontbreekt de kennis bij ondernemers om de digitale beveiliging goed op orde te brengen. Een cyberincident kan grote gevolgen hebben en de impact ervan op de bedrijfscontinuïteit wordt vaak onderschat. Eenmaal getroffen door cybercriminaliteit zit de ondernemer vaak met de handen in het haar. Wat doe je als computers geblokkeerd zijn, de volledige klantenhistorie verdwenen is en je niet meer bij de planning kunt? Bedrijven die dit overkomt, liggen vaak volledig plat, met soms ook een faillissement tot gevolg.

Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid

Ondernemersorganisaties en vakinhoudelijke experts hebben daarom de handen ineen geslagen en een nieuw instrument ontwikkeld, om het MKB weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen. Met de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid, presenteert het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een instrument voor het verhogen van de cyberweerbaarheid van ondernemers.

Aan de hand van een online vragenlijst van 11 vragen die de ondernemer zelf invult, wordt een inschatting gemaakt hoe groot het risico voor de onderneming is op een cyberincident. Deze inschatting bepaalt in welke risicoklasse (1 t/m 4) je onderneming valt en welke maatregelen er genomen moeten worden om je digitale veiligheid op orde te hebben om je cyberweerbaarheid te vergroten.

Doe de test!

Benieuwd in welke risicoklasse jouw onderneming ingedeeld wordt? Doorloop in enkele minuten deze gratis tool via digitaltrustcenter.nl/risicoklasse en ontvang meteen een handige inventarisatie van beveiligingsmaatregelen waarmee je jullie cyberweerbaarheid kunt vergroten.

De Risicoklassenindeling Digtale Veiligheid is opgezet door VNO-NCW, MKB-Nederland, het Verbond van Verzekeraars, de Nationale Politie, Cyberveilig Nederland, NLdigital, het CIO Platform Nederland, Online Trust Coalitie, het Digital Trust Center en het Ministerie van EZK – onder leiding van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Heb je naar aanleiding van de test nog vragen of wil je toch eens sparren met ons MKB Team? Klik dan HIER voor contact met onze adviseurs.