Gezinsuitbreiding! Wat moet je voor je verzekeringen regelen?

5 financiële checks als je een kind krijgt

Gezinsuitbreiding! Dat is natuurlijk geweldig nieuws, maar betekent ook dat er veel gaat veranderen. En met al die aankomende veranderingen, denk je niet als eerste wat je moet regelen voor je verzekeringen. Daarom geven wij jou nu alvast de 5 financiële checks als je een kind krijgt.

Check 1: Kraamzorg in je zorgverzekering?
Net zoals iedereen heb je een verplichte basis zorgverzekering. Dit ‘basispakket' vergoedt de verloskundige zorg, dus de zorg voor jou en je baby. Je krijgt deze verzorging zowel voor, tijdens als na de bevalling. Wat wel en niet onder de verloskundige hulp valt, kan per verzekeraar verschillen. Via een aanvullende verzekering krijg je kraamhulp vergoed en misschien zelfs extra kosten, zoals zwangerschapsgym.

Check 2: Uitkering tijdens zwangerschapsverlof geregeld?
Werk je voor een baas, dan ben je wettelijk verzekerd voor het doorbetaald krijgen van je loon tijdens je zwangerschapsverlof. Als je voor jezelf werkt, heb je ook recht op een zwangerschapsuitkering. Je krijgt maximaal het wettelijk minimumloon. Wil je liever een hogere zwangerschapsuitkering, dan kun je hiervoor een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Check 3: Pensioenopbouw geregeld bij minder werken?
Als je minder gaat werken na de komst van je kind, ga je ook minder verdienen. Dat heeft gevolgen voor je pensioen. Je kunt ervoor kiezen om dit gat van je pensioen op te vullen via een lijfrenteverzekering.

Check 4: Gezinsuitbreiding doorgegeven aan verzekeraars?
Als je een kind krijgt, geef dit dan door aan je zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, gezinsrechtsbijstandverzekering, levensverzekering en uitvaartverzekering. Doe dit het liefst zo snel mogelijk. De verzekeraars passen je polis aan en in sommige gevallen ook je premie. Er zijn ook verzekeringen waarbij je kind tot zijn of haar achttiende levensjaar gratis is meeverzekerd.

Check 5: Zekerheid geregeld voor je kind wanneer je komt te overlijden?
Je kunt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor je nabestaanden. Deze verzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit wanneer de verzekerde voor een bepaalde datum overlijdt. Met dit geld kan de achtergebleven partner bijvoorbeeld de hypotheek betalen of stoppen met werken om de kinderen op te voeden. Speciaal voor kinderen bieden veel pensioenregelingen ook een (tijdelijk) wezenpensioen. Kom je te overlijden, dan ontvangt je kind tot zijn of haar 18e of 21ste jaar een uitkering. Kinderen die studeren hebben zelfs recht op een uitkering tot hun 27ste jaar.

Heb je naar aanleiding van bovenstaand of andere verzekeringskwesties nog vragen? Neem dan HIER contact op met een van onze verzekeringsadviseurs, ze helpen je graag verder.