De 7 meest gestelde vragen over je pensioen

De 7 meest gestelde vragen over je pensioen

Heb ik op mijn 67e al voldoende pensioen opgebouwd? En als ik eerder wil stoppen met werken, welke financiële gevolgen heeft dat? Voor jouw financiële rust, hebben we een overzicht gemaakt van de 7 meest gestelde vragen over je pensioen.

1. Wanneer gaat mijn pensioendatum in?

Wanneer je pensioendatum ingaat en wanneer je AOW zal ingaan hangt af van je geboortedatum. Op de Wat betekent dit voor mij pagina kun je je AOW-leeftijd berekenen. Hou er rekening mee dat pensioen en AOW waarschijnlijk niet op hetzelfde moment ingaan.

2. Mijn partner heeft pensioen, wordt hij/zij gekort als ik ga verdienen?

Nee, je partner wordt niet gekort. Pensioen is een recht waarvoor je partner in het verleden premie heeft betaald en dat hoe dan ook uitkeert. Een korting op die uitkering is daarom niet aan de orde.

3. Bouw ik genoeg pensioen op?

Iedereen die in Nederland woont bouwt AOW op. Of je daarnaast ook nog pensioen opbouwt en of dit genoeg is, hangt ervan af of je deelneemt aan een pensioenregeling en welke afspraken er precies in deze regeling zijn gemaakt. Stel jezelf daarnaast de vraag: hoeveel pensioen heb ik nodig? Niet iedereen zal op eenzelfde bedrag uitkomen. Onze adviseurs kunnen je helpen om alles op een rijtje te zetten.

4. Ik wil eerder met pensioen, kan dat?

Het is wettelijk niet verboden om eerder over het pensioen te beschikken, mits je ook je dienstverband beëindigt. Uiteraard zal je jaarlijkse pensioenuitkering door zo'n vervroeging wel lager uitvallen, want er moet immers langer aan je uitgekeerd worden. Of het vervroegen in jouw geval ook daadwerkelijk kan, valt of staat met de vraag of het pensioenreglement van je pensioenuitvoerder wel in een flexibele pensioendatum voorziet.

5. Mijn partner en ik zijn gescheiden, maak ik aanspraak op zijn/haar pensioen?
Bij een echtscheiding wordt het ouderdomspensioen verdeeld. De verdeling van het pensioen geldt ook voor partners die van tafel en bed scheiden of een geregistreerd partnerschap beëindigen.

Ouderdomspensioen verdelen

Je hebt allebei recht op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Zien jullie dat toch anders voor jullie? In de huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of in het scheidingsconvenant kan een andere verdeling worden afgesproken.

Pensioen laten uitbetalen

Het pensioenfonds betaalt het ouderdomspensioen uit aan beide ex-partners. Meld de scheiding bij de pensioenuitvoerder binnen 2 jaar na de scheiding. Dit kan met het formulier: Mededeling van scheiding in verband met de verdeling van het ouderdomspensioen.

6. Hoe weet ik hoeveel pensioen ik heb opgebouwd?

Op Mijn Pensioenoverzicht  kun je zien waar en hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Naast je recht op AOW, vind je hier hoeveel pensioen je hebt en bij welke pensioenuitvoerder(s). Ook zie je wat je nabestaanden krijgen als je er niet meer bent.

Let op!

In dit pensioenoverzicht zie je niet de spaarbedragen die je zelf hebt opgebouwd door bijvoorbeeld banksparen of een lijfrenteverzekering. De hoogte van die bedragen vind je in de jaarlijkse overzichten van de bank of verzekeraar.

Tot slot kan het ook zo zijn dat je ook nog geld hebt zitten in een eigen huis bijvoorbeeld. Je weet dus pas zeker hoe je pensioen ervoor staat als je het totaalplaatje inzichtelijk hebt gemaakt. En als je weet wat je straks nodig hebt. Onze adviseurs kunnen je helpen bij het maken van dit overzicht.

7. Ik heb mijn pensioen geregeld, wanneer moet ik opnieuw naar mijn pensioen kijken?

Iedere verandering in je leven is een reden om opnieuw bij je pensioen stil te staan. Denk hierbij aan: wijziging in baan, kinderen krijgen, scheiden, overlijden, samenwonen, trouwen, voor jezelf beginnen, arbeidsongeschikt raken of naar het buitenland vertrekken.

Is jouw vraag nog niet beantwoord? Klik dan HIER en neem contact op met een van onze adviseurs!