Schadevrije jaren overdraagbaar bij overlijden en echtscheiding

Schadevrije jaren overdraagbaar bij overlijden en echtscheiding

Per 1 januari 2022 wordt het eenvoudiger om opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan de (ex-)partner in situaties van overlijden of echtscheiding. Tot nu toe was het gebruikelijk dat de schadevrije jaren verloren gingen bij overlijden van een polishouder en bij scheiding. 

In geval van overlijden worden de schadevrije jaren overgedragen aan de achterblijvende partner. In geval van echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren overgedragen worden aan de ex-partner. 

Voorwaarde is dat de ex-partner op hetzelfde adres staat geregistreerd en een rijbewijs heeft. In deze situatie bepaalt degene die de schadevrije jaren heeft opgebouwd de verdeelsleutel voor het overdragen van schadevrije jaren. Er moet daarbij een afstandsverklaring worden ondertekend. Eveneens is het mogelijk per volgend jaar de schadevrij jaren die zijn opgebouwd tijdens de leaseperiode over te dragen via een leaseverklaring. Ook schadevrije jaren die in het buitenland zijn opgebouwd kunnen worden vastgelegd bij de (nieuwe) Nederlandse verzekeraar. Het overdraagbaar maken van schadevrije jaren is een goede zaak, want in het belang van de consument.

Heb je nog vragen over dit of andere onderwerpen betreffende je verzekering? Klik dan HIER om contact op te nemen met een van onze adviseurs, ze helpen je graag verder.