Lijfrentes; onze drie eindejaars-tips

Lijfrentes; onze drie eindejaars-tips

Het einde van belastingjaar 2022 nadert met rasse schreden. Wat is handig om nu nog te doen op het gebied van lijfrente (lees pensioenaanvulling). We hebben drie eindejaars-tips voor je:

1.- Lijfrente-aftrek in 2022? Stort uiterlijk 31-12-2022!

Als je dit jaar nog in aanmerking wilt komen voor aftrek van lijfrentebedragen, doe dan uiterlijk op 31 december 2022 een lijfrente storting. Let wel, betaalde lijfrentebedragen zijn niet zonder meer volledig aftrekbaar. De jaar- en reserveringsruimte bepalen de werkelijke aftrekruimte. Heb je hulp nodig bij deze berekening? Klik dan HIER om contact met ons op te nemen, we helpen je graag verder. Met behulp van het Hulpmiddel Lijfrentepremie van de Belastingdienst kan de totale aftrekruimte voor 2022 worden bepaald.

2.- Lijfrente geëxpireerd? Tijd voor actie?

Als de einddatum van de opbouwfase van een lijfrente eraan komt, dan moet er een keuze worden gemaakt; zet je de lijfrente om in een uitkering of stel je de uitkering nog even uit. Veel lijfrentes hebben een einddatum in december. Laat je goed informeren wat handig is in jouw geval. Daarbij speelt mee dat de belastingdruk van de uitkering voor de AOW leeftijd, veelal hoger is dan na de AOW leeftijd.  

3.- In 2023 afkoop mogelijk voor 10% van de waarde 

In 2023 kunnen lijfrentehouders 10% van de waarde van hun box 1 lijfrente-aanspraak afkopen zonder dat zij over dat deel revisierente zijn verschuldigd. Deze optie is mogelijk bij ingang van de lijfrentetermijnen. De ‘Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’ regelt dit. Het onderdeel ‘bedrag ineens’ treedt naar verwachting 1 juli 2023 in werking. Bij afkoop van een nieuw regime lijfrente (globaal: afgesloten na 1991) anno 2022, geldt dat over de afkoopsom IB in box 1 is verschuldigd en 20% revisierente. In 2023 kan daarop dus worden bespaard. De uitkering heeft ook impact op toeslagen en inkomensafhankelijke ZVW-bijdrage. 

Conclusie

Laat je goed informeren over de mogelijkheden van fiscaal vriendelijke pensioenopbouw of het omzetten van een lijfrente in een uitkering. Daarbij zullen wij rekeningen houden met het wetsvoorstel ‘Wet toekomst pensioenen’ dat in 2023 wordt behandeld, waarin vanaf 2023 de maximale jaarruimte omhoog gaat van 13,3% naar 30% van een bepaalde grondslag. 

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel. Klik dan HIER voor contact met een van onze financieel adviseurs, ze helpen je graag verder.