Overlijdensrisicoverzekering

Wat kun je vooraf regelen?

Als jij of een van jouw dierbaren komt te overlijden, dan zijn de gevolgen groot. Hoe fijn is het dat in ieder geval de financiële situatie voor jouw gezin dan goed is geregeld met een overlijdensrisicoverzekering (ORV).

Als ondernemer moet je zelf een voorziening treffen voor overlijden. Als je in loondienst bent dan is er meestal een nabestaandenpensioen. Volgens een onderzoek van Nibud blijkt dat de meeste mensen onvoldoende inzicht hebben in de gevolgen en de situatie na overlijden te rooskleurig inschatten.

Hypotheek en ORV

Onze klanten geven regelmatig aan dat zij de risico’s van een eventueel overlijden perfect hebben gedekt. Dit dankzij afsluiting van een overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheek, waardoor de partner nog maar een kleine hypotheek overhoudt. De maandelijkse last kan dan makkelijk worden betaald van zijn of haar inkomen.

Volgens de normen van de gedragscode hypotheek klopt dat inderdaad. De normering gaat echter uit van minimale uitgaven en houdt geen rekening met de werkelijke uitgaven. Uitgaven die nu waarschijnlijk hoger liggen. Jij of jouw partner moet dan waarschijnlijk een rigoureus ander leven gaan leiden met minder bestedingsruimte. Hebben jullie voor ogen wat precies dat betekent?

Alles begint met inzicht

In eerste instantie vraagt het om goed inzicht in de financiële gevolgen als iemand in jouw/jullie gezin komt te overlijden. Verschillende vragen helpen je aan dat inzicht. De belangrijkste gaat over hoeveel geld heb je nodig hebt. Dit is afhankelijk van jouw financiële situatie:

  • Wat geef je nu uit per maand?
  • Welke uitgaven vallen er weg?
  • Welke uitgaven kom erbij zoals bijv. kinderopvang?
  • Kan je partner meer werken of juist minder?
  • Wat is er nu al geregeld via de werkgever, hypotheek of privé?
  • Hoeveel kun je zelf opvangen van uit jouw vermogen?

Voor de meeste mensen is het lastig om op al deze vragen een antwoord te geven. We helpen je graag om dat samen met jou in kaart brengen. Als de huidige voorzieningen niet voldoende blijken, dan is een aanvullende overlijdensrisicoverzekering een passende oplossing.

Lagere premie na verloop van tijd?

De afgelopen jaren zijn de premies van de overlijdensrisicoverzekering fors gedaald. De premie van jouw polis wordt alleen niet automatisch verlaagd. Een voorbeeld: als je langer dan twee jaar niet meer rookt, kun je een lagere premie krijgen. Je moet hiervoor dus wel zelf in actie komen. Nieuwsgierig? Berekenen dan hieronder de premie van een nieuwe ORV.

Onafhankelijk

Wij werken met nagenoeg alle ORV verzekeraars in Nederland. Een selectie van de verzekeraars kun je zien als je de premie indicatie check doet. En wil je alleen inzicht en zelf de ORV online sluiten, dan helpen we je ook graag.

Laat je goed adviseren

Het afsluiten van een ORV begint met goed inzicht. Vervolgens volgt het kiezen van een OVR die bij jouw situatie en wensen past. De verschillen zijn groot, net als de keuzes. Laat je daarom goed adviseren om verkeerde en soms kostbare keuzes te voorkomen. Onze adviseurs nemen graag de tijd om samen met jou de best passende verzekering te vinden. Kijk op onze pagina Financiële rust voor het adviestraject en de afsluitkosten voor een ORV.