Een stagiair over de vloer, is hij of zij verzekerd?
Als ondernemer je bedrijf openstellen voor stagiairs is leerzaam voor beide partijen. Natuurlijk wil je een en ander goed regelen en vervelende situaties voorkomen. Wat als de stagiair schade veroorzaakt?
Stagiairs op de werkvloer: het heeft een hoop voordelen. Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt is het een goede manier om contacten te houden met scholen en opleidingen en jonge mensen te interesseren voor je bedrijf. Maar je kunt zelf ook veel opsteken van een jonge frisse blik.
Schade
Een stagiair is geen werknemer, maar wordt wel gezien als een ondergeschikte: er is immers een gezagsverhouding. Wanneer er op de werkvloer iets gebeurt (de stagiair veroorzaakt schade aan spullen op kantoor of bijvoorbeeld bij een van je klanten) dan ben je als werkgever aansprakelijk, tenzij de stagiair heel roekeloos was en dat zal niet snel het geval zijn. Ook de stagiaire zelf kan iets overkomen terwijl hij of zij bij je aan het werk is en ook dan ben je als werkgever aansprakelijk. Het is dus verstandig om te controleren of stagiairs meeverzekerd zijn op je
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Denk, afhankelijk van de branche waarin je actief bent, ook goed na of je stagiairs wilt laten werken met bepaalde machines of materieel en controleer of ze zijn meeverzekerd op de collectieve ongevallenverzekering.
Kosten
Een stagiair kan op verschillende manieren beloond worden. Wanneer je alleen een reiskostenvergoeding uitkeert is dat geen loon en hoef je geen belastingen of premies af te dragen. Dat wordt anders wanneer je loon betaalt of een stagevergoeding. Lees hier meer.
Let op!
Tijdens een stage moet het leeraspect centraal staan. Het inzetten van een stagiair als volwaardig werknemer kan betekenen dat hij of zij dus ook recht heeft op het wettelijk minimumloon en werknemersverzekeringen. Daar moet je dan als werkgever achteraf alsnog alle premies voor betalen. De Arbeidsinspectie houdt hier toezicht op.