Scheiding kan recht op renteaftrek beperken
De hypotheekrenteaftrek is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt wanneer je gaat scheiden en een eigen woning hebt. Maar het is wel belangrijk om er bij stil te staan.
De afwikkeling van de zaken rondom de eigen woning is doorgaans een ingewikkeld onderdeel van een echtscheiding. Vaak blijft een van de twee ex-partners in de woning wonen, moet de ander worden uitgekocht en de hypotheek op één naam worden gezet. Maar er zijn ook consequenties als het gaat om het aftrekken van de hypotheekrente. Een belangrijk aspect, omdat het veel impact kan hebben op de netto maandlasten en dus de toekomstige betaalbaarheid.
Maximaal aftrekbaar
Die gevolgen ontstaan onder andere doordat de hypotheekregels per 2013 zijn aangepast. Sinds dat moment is de rente alleen nog maar aftrekbaar wanneer je een annuïtaire of een lineaire hypotheek afsluit. Echter, voor eigenaren die op dat moment in 2013 al een hypotheek hadden gold overgangsrecht, zij mochten de rente op hun aflossingsvrije hypotheek gewoon blijven aftrekken.
Wanneer je gaat scheiden en je was samen eigenaar, is nog maar een deel van zo’n leningdeel aftrekbaar voor elk van de partners. Dat kan invloed hebben op de netto woonlasten en dus de betaalbaarheid van een eventueel nieuw koophuis.
Ook de overwaarde die gerealiseerd wordt op de voormalige gezamenlijke woning kan het recht op renteaftrek beperken omdat de Belastingdienst ervan uit gaat dat je jouw deel van de overwaarde in je nieuwe huis steekt. Koop je een nieuw huis met een nieuwe partner die ook al een eigenwoning-historie heeft, dan wordt het plaatje nog weer wat complexer. Houd er ook rekening mee dat de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar is. Je financieel adviseur kent de verschillende complexiteiten en kan voor jullie uitzoeken hoe het in elkaar zit.
Scheidingsregeling
Een ander fiscaal vraagstuk is de scheidingsregeling. Die treedt in werking wanneer een van de partners in de woning blijft wonen maar de woning nog wel gezamenlijk bezit is en dus nog niet is verkocht. De vertrokken partner mag dan voor een periode van maximaal twee jaar toch de helft van de hypotheekrente aftrekken, ook al geldt de woning niet maar als zijn of haar hoofdverblijf.
Heb je over bovenstaand of andere onderwerpen nog vragen? Klik dan HIER voor direct contact met een van onze adviseurs, ze helpen je graag verder.